"Путін прискорив майже все, чого він намагався не допустити". У Держдепі заявили, що НАТО розширився внаслідок російської агресії

НАТО реагує на загрозу від Росії – Прайс
Фото: US Department of State / Facebook
Зона впливу НАТО розширилася через вторгнення Росії в Україну. Про це речник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив на брифінгу 6 березня, запис опубліковано на сайті відомства.

За його словами, Північноатлантичний альянс залишається оборонним союзом у чистому вигляді, на якому лежить обов'язок зробити "розумні кроки у відповідь на те, що вони бачать у діях самої Росії".

"Президент [Росії Володимир] Путін не лише багато зробив для об'єднання НАТО – тепер НАТО сильніший, цілеспрямованіший, рішучіший  але й у ширшому сенсі, він прискорив майже всі процеси, яких намагався не допустити", – сказав Прайс.

Відповідаючи на запитання про маніпуляції політиків РФ, які заявляють, що Москву "спровокував" імовірний напад України, речник Держдепу зазначив, що завданням усіх країн НАТО є боротьба з російською пропагандою.

"Це завдання, яке в нас є, у НАТО: наші союзники й партнери в найширшому сенсі мають боротися з дезінформацією", – додав він.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ в Європейський союз за спеціальною процедурою.

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", опублікованими 21 лютого, 86% жителів України підтримують вступ країни в НАТО.

18 травня 2022 року Швеція й Фінляндія одночасно подали заявки на вступ до Альянсу. 28 із 30 членів НАТО ратифікували вступ Швеції й Фінляндії до Альянсу, заявляв генсек союзу Єнс Столтенберг 20 жовтня. Окрім Туреччини, його не ратифікувала Угорщина. Очікували, що Будапешт ухвалить це рішення на початку 2023 року.