Рекордна кількість росіян виступила за виведення військ і мирні переговори з Україною – опитування

33% опитаних росіян не підтримали б виведення окупаційних військ і мирних переговорів з Україною
Фото: EPA (ілюстративне)

Майже половина (49%) громадян країни-агресора РФ підтримала б виведення російських окупаційних військ і мирні переговори з Україною. Це випливає з результатів телефонного опитування, які є в розпорядженні "Новой газеты Европа".

Зазначено, що це максимальний показник із початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року.

Водночас не підтримало б виведення російських військ і переговорів з Україною 33% респондентів.

63% опитаних хотіли б укладання мирної угоди між РФ та Україною протягом найближчого року "зі взаємними поступками".

49% росіян віддали б перевагу миру, а 29% – підтримали б нову хвилю мобілізації.

Водночас 30% росіян, які брали участь в опитуванні, прямо заявили, що не готові вирушити на війну (кількість тих, хто готовий, упала із 42% до 32%).

Опитування проводили проєкт "Хроники" і дослідницька група Extreme Scan із 10-го до 17 вересня, воно охопило 800 осіб, яких дібрали методом методом стратифікованої випадкової вибірки.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Після першого саміту миру у Швейцарії у червні 2024 року президент України Володимир Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни. Він вважає, що другий саміт миру може "поставити крапку у війні".

За словами Зеленського, Україна підготувала план перемоги, який він презентує президенту США Джо Байдену під час зустрічі 26 вересня.

У квітні нелегітимний російський президент Володимир Путін заявляв, що РФ "готова до переговорів" за Стамбульськими домовленостями.