Австрія пропонує провести мирні переговори між РФ та Україною "без попередніх умов"

Канцлер запропонував Австрію як місце для потенційних переговорів між Україною та РФ
Фото: EPA

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер запропонував провести мирні переговори між країною-агресором Росією й Україною "без попередніх умов". Про це він 5 вересня написав у соцмережі X.

Окрім того, місцем для таких переговорів, за його словами, може бути саме Австрія.

Так Негаммер відреагував на чергову заяву нелегітимного президента РФ Володимира Путіна про нібито готовність до переговорів з Україною.

"Будь-які переговори мають відбуватися без попередніх умов і на рівні очей. Австрія буде готова підтримувати справедливий і міцний мир, заснований на міжнародному праві, і стати місцем проведення переговорів як країна, де розташована ОБСЄ", – написав політик.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Переговори про закінчення війни Україна й Росія вели на рівні делегацій. У лютому – березні відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня 2022-го в Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті.

Народний депутат, лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія говорив, що українська делегація у Стамбулі офіційно запропонувала підписати договір про гарантії безпеки. Інший член переговорної групи, посол України Олександр Чалий стверджував, що Україна фактично буде згодна на без'ядерний і позаблоковий статус, якщо буде підписано запропонований Києвом договір про міжнародні гарантії безпеки.

Однак згодом переговорний процес припинили, бо з російського боку не було конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня. Президент США Джо Байден 31 травня заявив, що переговори України з Росією "зайшли у глухий кут" не з провини Києва.

У квітні 2024 року під час зустрічі із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком Путін заявив, що Росія "готова до переговорів" за стамбульськими домовленостями. За його словами, після того, як російські війська відійшли від Києва, ці домовленості нібито за сприяння Заходу "було викинуто на смітник".

5 вересня Путін у Владивостоці заявив про нібито готовність до мирних переговорів з Україною. У Центрі протидії дезінформації вважають, що Путін хоче повної капітуляції України, а його розмови про мир – лише хитрощі.