На відміну від Негаммера, Орбан їздив у Москву для самопіару – глава МЗС Австрії

Орбан 2 липня приїжджав у Київ, а за три дні відвідав Москву
Фото: kremlin.ru

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан цілком очевидно їздив у Москву на зустріч із нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним без мандата ЄС. Про це в інтерв'ю "Укрінформу", опублікованому 31 липня, заявив міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг.

"Він говорив не від нас і не від ЄС, а лише від себе. Він знає європейську лінію. І, власне, я очікую, що головуюча в Раді ЄС країна і в своїх зовнішніх виступах дбатиме про збереження єдності Європейського союзу", – наголосив глава австрійського МЗС.

Відповідаючи на запитання, чи планує Австрія схожі миротворчі місії або прямі контакти з Путіним, Шалленберг сказав: "Коли федеральний канцлер Карл Негаммер їздив до Москви, була велика відмінність – ми заздалегідь поінформували наших європейських партнерів. Негаммер спочатку побував у Києві, поспілкувався із [Володимиром] Зеленським і чітко дав зрозуміти, що якщо ви цього не бажаєте, ми це не робитимемо. Український президент тоді сказав: "Спробуйте".

Австрійський міністр наголосив, що це питання було узгоджене, особливо з українською стороною.

"Ось у чому величезна різниця. І ми ясно дали зрозуміти, що не буде жодних медійних виступів і фотографій. Мова йшла лише про те, чи можна раціонально говорити з російським президентом, щоб знайти вихід. Відповідь, на жаль, була ні, – розповів Шалленберг. – Наша акція була скоординованою, а не індивідуальним кроком. Натомість дії Віктора Орбана були його его-поїздкою. Зараз не час для самопіарних вчинків".

Контекст:

9 квітня 2022 року Негаммер відвідував із візитом Україну й зустрічався із Зеленським. А за два дні австрійський прем'єр побував у Москві. Переговори Негаммера й Путіна тривали приблизно 75 хвилин. Kronen Zeitung написала, що не було ні рукостискань, ні спільних фотографій.

Негаммер заявив, що його візит до Москви був "не дружнім", а сам він у розмові з Путіним дав зрозуміти, що санкції проти Росії за її агресію проти України будуть "ставати дедалі жорстокішими доти, доки в Україні помиратимуть люди". Канцлер розповів 13 квітня каналу CNN, що вирішив поїхати до Москви, щоб "подивитися в очі президентові Путіну й показати йому те, що побачив" в Україні.

2 липня 2024 року Орбан, на другий день після початку головування Угорщини в Раді ЄС, приїжджав у Київ, під час візиту він запропонував Зеленському "припинення вогню" у війні країни-агресора РФ проти України. За словами Орбана, ця пропозиція Зеленському "не дуже сподобалася".

За три дні Орбан приїжджав у Москву й зустрічався з Путіним. За підсумками переговорів угорський прем'єр зрозумів, що позиції України та РФ "дуже далекі одна від одної".

У ЄС розкритикували "мирну місію" Орбана.