Росія подвоїла витрати на оборону на цей рік до $100 млрд. Це третина всіх державних витрат країни-окупанта – Reuters

Видатки на війну у країні-окупанті РФ перевищили вже третину бюджету країни
Фото: EPA

Уряд Росії подвоїв цільові витрати на оборону на 2023 рік до понад $100 млрд, що становить третину всіх державних витрат країни-окупанта, пише 4 серпня Reuters.

Reuters посилається на російський урядовий документ, який опинився у розпорядженні журналістів.

За даними агентства, лише у першій половині 2023 року Росія витратила на оборону на 12% більше (600 млрд руб.), ніж було заплановано. На весь рік у бюджеті на оборону було закладено 4,98 трлн руб. ($54 млрд).

У сумі за пів року уряд РФ витратив 14,97 трлн руб., із них на оборону виділили 5,59 трлн руб. – це 37,3% від усіх видатків за перше півріччя (14,97 трлн руб).

Розрахунки Reuters на основі документа засвідчили, що Росія витратила 19,2% на оборону за перші шість місяців від усіх запланованих видатків бюджету на 2023 рік загалом. Як зазначає агентство, із 2011-го до 2022 року Росія витрачала 13,9–23% свого бюджету на оборону.

Ці цифри демонструють, що витрати на ведення Росією незаконної агресивної війни в Україні "стрімко зростають", резюмує Reuters.

Згідно з останніми доступними даними, у січні й лютому 2023 року Москва витратила на армію 2 трлн руб. Агентство зазначає, що офіційно даних про бюджетні видатки РФ за секторами відтоді не публікують. Уряд РФ і мінфін Росії не відповіли на прохання Reuters прокоментувати цифри.

У Reuters вважають, що зростання військових витрат підтримує помірне відновлення економіки Росії цього року через зростання промислового виробництва. Однак цей підхід уже призвів до дефіциту бюджетних коштів у розмірі приблизно $28 млрд, що посилює падіння доходів від експорту. Збільшення видатків на оборону може ще більше збільшити дефіцит, тоді як зростання виробництва може поглинути інші сектори та витіснити приватні інвестиції, прогнозує агентство.

Контекст:

Український інститут майбутнього 10 лютого повідомляв, що видатки російського бюджету в січні зросли на 59%, або на 1,153 трлн руб., порівняно із січнем минулого року. Дефіцит становив 1,76 трлн руб. проти профіциту 0,125 трлн руб. у січні 2022 року.

Агентство Bloomberg, проаналізувавши бюджет РФ, зазначало у березні, що таємні або невказані видатки російського держбюджету у зв'язку з війною зросли до 2,4 трлн руб. ($31 млрд), що становить третину всього бюджету країни.

Федеральний бюджет країни-агресора РФ за період із лютого до квітня було виконано з дефіцитом 3,4 трлн руб., ішлося в попередній оцінці міністерства фінансів країни-агресора Росії, яку опублікували 10 травня. Там зазначали, що дефіцит бюджету РФ за підсумками чотирьох місяців 2023 року випереджає прогноз на весь рік, оскільки в законі про бюджет передбачено дефіцит у розмірі 2,925 трлн руб.