Росія попросила в Китаю військову допомогу для війни в Україні – американські ЗМІ

У США вважають, що до нападу РФ на Україну Китай знав, що президент РФ Володимир Путін "щось планував"
Фото: EPA
Росія звернулася до Китаю з проханням про військову допомогу для війни в Україні. Про це 13 березня повідомила низка американських видань, зокрема The New York Times і Financial Times, з посиланням на інформацію, яку одержали США.

За даними джерел Financial Times, Росія подала Китаю запит на військову техніку та іншу допомогу від початку вторгнення. Але інсайдери видання відмовилися уточнити, яку саме.

Офіційні особи США припустили, що в Росії закінчуються деякі види озброєнь, оскільки війна в Україні триває вже третій тиждень.

У США, за словами ще одного співрозмовника Financial Times, вважають, що "Китай може готуватися допомогти Росії".

Білий дім відмовився від офіційних коментарів. Посольство Китаю у Вашингтоні не відповіло на інформаційний запит.

The New York Times уточнило, що, за його даними, РФ попросила у Китаю й економічну допомогу, щоб протидіяти впливу санкцій, введених США та їхніми партнерами, на її економіку.

14 березня радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван зустрінеться в Італії із членом політбюро ЦК Комуністичної партії Китаю, начальником канцелярії комісії із закордонних справ Яном Цзечі. Цю зустріч підтвердило китайське держагентство "Сіньхуа".

"Під час зустрічі сторони обговорять китайсько-американські відносини та обміняються думками щодо міжнародних і регіональних питань, що становлять взаємний інтерес", – зазначило агентство.

Перед від'їздом із Вашингтона Салліван попередив Китай, щоб він не намагався "виручити Росію", допомагаючи їй обійти санкції.

До нападу РФ на Україну Китай знав, що президент РФ Володимир Путін "щось планував", але, можливо, "не розумів усього", сказав радник президента США у коментарі CNN. Він припустив, що Путін збрехав китайцям "так само, як він збрехав європейцям та іншим".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)  

Контекст:

Сьогодні 18-й день війни в Україні. За підрахунками журналу "Forbes Україна", за цей час українська армія знищила російської військової техніки на $5,1 млрд.

Китай вважають стратегічним партнером Москви, але західні країни намагаються переконати Пекін змінити його позицію щодо українського питання, повідомили західні ЗМІ. Китай від початку нападу РФ на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій Москви. У Раді Безпеки ООН Китай утримався під час голосування за резолюцію, що засуджує війну.

8 березня президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову з китайським лідером Сі Цзіньпіном, вона стосувалася нападу РФ на Україну. Після розмови Сі Цзіньпін заявив, що треба поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн і що Китай готовий "активно працювати" з міжнародною спільнотою для посередництва, спрямованого на припинення війни.