Росія розраховує до кінця літа пустити газ "Північним потоком – 2"

За даними компанії Nord Stream 2 AG, до 31 березня залишалося укласти приблизно 121 км труб газогону

Фото: ЕРА
Перші обсяги газу газогоном "Північний потік – 2" в бік Німеччини можуть пустити до кінця літа. Такі плани озвучив голова комітету Держдуми Росії з енергетики Павло Завальний на зустрічі з депутатами німецького Бундестагу ФРН. Його слова цитує ТАСС.

Російський політик сподівається, що до цього терміну всі роботи щодо проєкту, пусконалагоджування й подання газу закінчать.

Завальний сказав, що Росія розцінює концентрацію військових кораблів і літаків навколо судна "Фортуна" як провокацію і спробу затримати будівництво.

"РИА Новости" з посиланням на Завального написало, що наразі до будівництва газогону долучилося судно-трубоукладальник "Академік Черський", тому "процес прискорився". Другу й першу гілки газогону укладуть не пізніше ніж у червні, якщо "не заважатимуть судна іноземних держав", додав посадовець.

Контекст:

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Повідомляли, що вартість проекту – €9,9 млрд, його фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie і австрійська OMV.

Уряди США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви і Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

2018 року Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід на своїй території, Данія залишалася останньою країною, яка не дозволяла. Через це оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії. 30 жовтня 2019 року Данське енергетичне агентство дало дозвіл на будівництво ділянки газогону "Північний потік – 2", що пролягає через континентальний шельф Данії.

Будівництво газогону розпочали 2018 року. Із кінця 2019 року проєкт і компанії, що беруть участь у ньому, перебувають під американськими санкціями, які неодноразово розширювали. Будівництво заморозили, коли було добудовано 93% газогону, повідомила компанія-оператор Nord Stream 2 AG. За рік, 11 грудня 2020 року, будівництво поновили. У лютому 2021 року в "Газпромі" заявляли, що мають намір ввести "Північний потік – 2" в експлуатацію цього року.

23 лютого 2021 року стало відомо, що 18 європейських компаній покинули проєкт газогону "Північний потік – 2" або перебувають на стадії виходу. Причиною цього стали ймовірні нові санкції щодо проєкту з боку США. Німеччина наполягає на завершенні будівництва.

Компанія Nord Stream 2 AG повідомляла на початку квітня, що до 31 березня залишилося укласти приблизно 121 км труб. За інформацією оператора, це 5% від загальної протяжності газогону.

За словами міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова, завершення будівництва газогону "непоправно послабить Україну".