Російські хакери з групи Wizard Spider могли зламати систему охорони здоров'я Ірландії

Влада Ірландії не платила хакерам викупу
Фото: depositphotos.com

Фахівці національного центру кібербезпеки і поліція Ірландії припустили, що російські хакери з угруповання Wizard Spider стоять за кібератакою на Національну службу охорони здоров'я. Про це повідомила ірландська телерадіокомпанія RTE 20 травня з посиланням на представників влади країни.

Зламувачі використовували три типи програм-вимагачів – Trickbot, Ryuk і Conti. В одному з повідомлень вони пропонували безплатні ключі дешифрування і сказали, що поширять у мережі "багато особистих даних", якщо з ними не зв'яжуться.

Міністр охорони здоров'я Ірландії Стівен Доннелі заявив, що влада не платила викупу. Уряд Ірландії зв'язався з російською владою щодо кібератаки і збитків, яких вона завдала системі охорони здоров'я, уточнила телерадіокомпанія.

До розслідування інциденту залучили американське ФБР, Нацагентство з боротьби зі злочинністю Великобританії, Інтерпол та Європол.

Проте у хакерів є вкрадені дані, і вони ще можуть надати конфіденційну інформацію про пацієнтів та медичну інформацію і продавати їх іншим злочинцям для вимагання та шантажу.

Посол Росії в Ірландії назвав кібератаку "огидним злочином" і сказав, що винних потрібно притягнути до відповідальності.