Російський мільярдер Фрідман повернувся з Лондона до Москви і планує оселитися в Ізраїлі

Фрідман вирішив переселитися до Ізраїлю
Фото: EPA

Засновник російського фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Групп" Михайло Фрідман покинув Великобританію та переїхав до Ізраїлю, але після нападу ХАМАС він прилетів до Москви. Про це 9 жовтня повідомляє РБК із посиланням на джерело.

Інформацію про це підтвердили і в "Альфа-Групп". Там уточнили, що бізнесмен перебуває в Москві й "тепер планує відвідувати Росію регулярно".

Фрідман покинув Лондон приблизно 10 днів тому й вирушив до Ізраїлю, розповіло джерело Forbes, наближене до мільярдера. 7 жовтня, після нападу ХАМАС на Ізраїль, бізнесмен прилетів до Москви й планує пробути там тиждень, повідомило джерело. Потім, за його словами, Фрідман має намір повернутися до Ізраїлю й оселитися там.

Бізнесмен провів у Лондоні рік і вісім місяців, зазначив співрозмовник. Останні 10 місяців він не мав змоги виїхати з Англії, оскільки проти нього розслідували справу про порушення санкцій. У вересні розслідування припинили, і Фрідман виїхав до Ізраїлю, щойно дістав таку можливість, додав співрозмовник Forbes.

Контекст:

Фрідман перебуває під санкціями ЄС, США, Великобританії, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Швейцарії, також санкції проти нього ввела Україна, зазначено в його картці на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК веде портал, на якому відстежує введення антиросійських санкцій).

The New York Times у липні повідомила, що Фрідман входить до переліку росіян, яким британський уряд після початку повномасштабної війни та введення санкцій проти них видав ліцензії на оплату "базових потреб". Серед таких потреб – оплата роботи водіїв, кухарів і домробітниць, сума виплат – приблизно $400 тис. упродовж 10 місяців, повідомило видання.

Міністерство фінансів США 11 серпня розширило санкційний список, додавши до нього чотирьох російських мільярдерів, засновників "Альфа-Групп": Фрідмана, Петра Авена, Германа Хана й Олексія Кузьмичова.

У вересні 2022 року The Wall Street Journal писало, що Фрідман запропонував Україні $1 млрд із власних грошей, сподіваючись на скасування санкцій. Сам Фрідман це заперечував.

1 вересня видання "Українська правда" випустило сюжет "Лондонград", у якому, зокрема, показало розмову автора матеріалу Михайла Ткача із Фрідманом у Лондоні. Олігарх відмовився відповідати, чи є президент країни-агресора Володимир Путін воєнним злочинцем.

5 вересня Служба безпеки України повідомила Фрідмана про підозру в підтримці російської агресії.