Російський суд заочно засудив ексдепутата Держдуми РФ Гудкова до восьми років колонії за "фейки" про армію. Він відреагував

Гудков у червні 2021 року виїхав із РФ
Фото: Гудков / Telegram

Суд у країні-агресорі РФ заочно призначив колишньому депутату Держдуми Дмитрові Гудкову вісім років колонії загального режиму за обвинуваченням у поширенні нібито фейків про дії армії російських окупантів у війні проти України. Про це 21 серпня повідомляють у Telegram прокуратури Москви.

Суд також призначив Гудкову чотири роки заборони на право займатися "діяльністю, пов'язаною з розміщенням інформації, адмініструванням сайтів і каналів із використанням електронних або інформаційно-телекомунікаційних мереж, зокрема мережі інтернет".

У Telegram московських судів поінформували, що справу Гудкова розглядав Хорошевський райсуд.

"Строк відбуття покарання у вигляді позбавлення волі відраховується від екстрадиції Гудкова на територію РФ або з моменту його затримання на території РФ", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що російський мін'юст заніс Гудкова до реєстру "іноагентів".

"У такі моменти заведено приймати вітання й "ділитися відчуттями" – адже це такий самий знак пошани, як оголошення іноагентом, але на максималках, – прокоментував у Telegram вирок суду Гудков. – Скажу чесно: не відчуваю ні найменшого натхнення або бажання зубоскалити... А поки хотілося б передати привіт не тільки, як в Oxxxymiron, "СК і прокуратурі", а всім причетним до фабрикації моєї справи… Якщо хтось думає, що завжди виправдається посиланнями на "я просто виконував наказ", – почитайте, що таке виведена на Нюрнберзькому трибуналі "формула Радбруха" про злочинність виконання антиправових "правових" норм".

Гудков додав у Telegram, що прокурор вимагав більше, але суд визнав наявність неповнолітнього сина пом'якшувальною обставиною і "впаяв вісім років".

Контекст:

Гудков – російський політик, 2006 року став членом партії "Справедливая Россия". 2011-го його обрали в Держдуму VI скликання від цієї політсили. 2014 року, коли РФ анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року, Гудков не підтримав анексії під час голосування в Держдумі.

1 червня 2021 року в Москві й Московській області провели низку обшуків за адресами, пов'язаними з Гудковим. Його затримали на дві доби як підозрюваного. Політику інкримінували заподіяння майнової шкоди через обман або зловживання довірою. Ідеться про несплату боргу за договором оренди нежитлового приміщення у 2015–2017 роках. 3 червня політика відпустили. Йому не висунули жодних підозр і не призначили запобіжного заходу, але він залишився підозрюваним у кримінальній справі.

Гудков повідомив 6 червня, що виїхав із РФ. Політик розповідав, що з кількох джерел дістав інформацію про майбутні арешти його самого та його сім'ї.

Після початку повномасштабної російської агресії проти України в лютому 2022 року Гудков увійшов до складу антивоєнного комітету Росії.

У жовтні 2023 року Гудков повідомив про порушення проти нього справи в РФ. Приводом стали цитати з ролика під назвою "До чого призвела війна Путіна в Україні?", опублікованого в YouTube політика у квітні 2022 року. За версією слідства, Гудков у цьому відеоролику поширив "неправдиві відомості про масові вбивства мирних громадян у Бучі, Ірпені й Бородянці" Київської області.

У лютому 2024 року Хорошевський райсуд Москви заочно заарештував Гудкова на два місяці, зазначають у Telegram судів загальної юрисдикції міста Москви.