Російського мільярдера Авена можуть позбавити громадянства Латвії. Він збирається використати "всі законні засоби", щоб залишитися громадянином

Авен зазначив, що його родина "історично пов'язана з Латвією", а сам він вважає цю країну "своєю домівкою"
Фото: EPA

Бюро із захисту конституції Латвії заявило, що у висновку про ймовірне позбавлення громадянства російського мільярдера Петра Авена врахує санкції, введені США. Авен 14 серпня у коментарі TV3 Ziņas назвав Латвію своєю домівкою і пообіцяв використати "всі законні засоби для захисту своїх прав".

Журналісти зазначають, що в Бюро захисту конституції Латвії не уточнили, коли ухвалили рішення про позбавлення громадянства Авена і що це для нього означатиме. Зокрема, невідомо, чи доведеться мільярдеру покинути Латвію.

Сам Авен у листі для TV3 Ziņas повідомив, що проживає в Латвії понад рік, є податковим резидентом країни, з березня 2022 року звільнився з усіх посад у компаніях "Альфа-Групп" і вже рік чекає на дозвіл кіпрської влади на завершення процесу продажу свого російського бізнесу.

Мільярдер зазначив, що його родина "історично пов'язана з Латвією", а сам він вважає цю країну "своєю домівкою".

"У церкві, яку я відреставрував, є записи про всіх моїх предків того ж часу. Мій син також громадянин Латвії, навчається у школі та з гордістю носить латвійську символіку свого спортивного клубу", – заявив Авен.

Бізнесмен упевнений, що він виконав вимоги латвійського закону про громадянство і не вдався до жодних дій, які могли б виправдати анулювання його громадянства.

"У разі порушення справи про позбавлення громадянства я маю намір використати всі законні засоби для захисту своїх прав", – додав він.

Дід Авена був латишем, а громадянства мільярдер набув у 2016 році після виконання вимог натуралізації і складання мовного іспиту.

Однак у квітні 2022 року парламент Латвії ухвалив закон, який дозволяє владі позбавляти громадянства власників більше ніж одного паспорта, викритих у підтримці геноциду, злочинів проти миру і загроз територіальній цілісності та конституційному ладу демократичних держав. У лютому 2023 року органи безпеки Латвії розпочали розслідування, чи є підстави для позбавлення латвійського громадянства Авена.

Контекст:

Статки Авена в останньому рейтингу російського Forbes оцінюють у $4,2 млрд (31-ше місце). Він – колишній член ради директорів російського "Альфа-Банку".

У лютому 2022 року Євросоюз ввів санкції проти низки російських бізнесменів, зокрема Авена – через тісні зв'язки з російською владою. Бізнесмен також перебуває під персональними санкціями Великобританії, Канади, Швейцарії, Австралії, Нової Зеландії та України. 11 серпня 2023 року санкції проти Авена ввели і США.

Як зазначає TV3 Ziņas, цьогоріч в Латвії в Авена заморозили не лише банківські активи, але й нерухомість у Ризі, майже 60 га землі в Лаздонській волості та маєток Клаугу з кількома будинками та вертолітним майданчиком. Також італійська поліція наклала арешт на віллу, яка частково належить Авену на Сардинії, а його лондонську нерухомість заморожено.