Російського мільярдера Авена у Великобританії змусили заплатити за порушення санкцій – Bloomberg

Авен (на фото праворуч) перебуває у санкційних списках різних країн
Фото: ЕРА

Національне агентство Великобританії з боротьби зі злочинністю (NCA) домоглося накладення штрафу на російського мільярдера Петра Авена за ухилення від санкцій. Про це 29 липня повідомляє із суду в Лондоні агентство Bloomberg.

У NCA Авена називали "прокремлівським олігархом" і вимагали сплатити штраф у розмірі £1,2 млн (€1,42 млн). У підсумку розпорядник майна мільярдера погодився виплатити понад £750 тис. (€890 тис.).

Юристи NCA зазначали, що в самого Авена немає банківського рахунку у Великобританії, але він міг використовувати рахунки дружини й компаній з управління майном як особисту "скарбничку" для фінансування свого способу життя.

У дохід Великобританії вирішили передати також "тисячі фунтів готівкою", які виявили під час обшуку в маєтку Авена поза межами Лондона.

Bloomberg зазначає, що окремо Авен домагається скасування санкцій Великобританії проти нього. Мільярдер, за словами його адвоката Г'юго Кіта, перебуває в "опозиції до нинішнього режиму" країни-агресора Росії.

Контекст:

Статки Авена в останньому рейтингу російського Forbes оцінюють у $4,3 млрд (32-ге місце). Він колишній член ради директорів російського "Альфа-Банку".

У лютому 2022 року Євросоюз ввів санкції проти низки російських бізнесменів, зокрема Авена, – через тісні зв'язки з російською владою. Бізнесмен також перебуває під персональними санкціями Канади, Швейцарії, Австралії, Нової Зеландії та України. 11 серпня 2023 року санкції проти Авена запровадили США.

Великобританія ввела санкції щодо Авена у 2022 році.