Сенегал викликав посла України через нібито підтримку повстанців у Малі

Юрія Пивоварова викликали в міністерство африканської інтеграції і закордонних справ Сенегалу
Фото: EPA

Міністерство африканської інтеграції та закордонних справ Сенегалу викликало посла України Юрія Пивоварова через допис, у якому дипломат нібито висловив підтримку туарегам, які ліквідували колону із членами російської ПВК "Вагнер" у Малі. Про це йдеться в офіційному пресрелізі, оприлюдненому 3 серпня на сайті відомства.

У міністерстві заявили, що нібито на сторінці українського посольства у Facebook було поширено "пропагандистське відео української армії, яке супроводили коментарем самого українського посла з однозначною й безумовною підтримкою терористів". Ідеться про напад між 25-м і 27 липня 2024 року. Зараз такого допису на сторінці посольства немає.

"Послідовно займаючи позицію конструктивного нейтралітету в російсько-українському конфлікті та зважаючи на постійні заклики своєї влади до сторін, які воюють, віддати перевагу засобам мирного врегулювання конфлікту між ними, Сенегал не потерпить жодних спроб перекидання на свою територію пропаганди в засобах масової інформації, яку ведуть у цьому конфлікті", – ідеться в релізі.

Як написало африканське інформагентство APA, на відео представник української розвідки стверджує, що Україна надала туарегам інформацію для сутички з урядовими військами й найманцями ПВК "Вагнер".

Також Сенегал засудив напад, здійснений туарегами в Малі, яку назвали "братньою країною".

Дакар заявив, що прагне нагадати Пивоварову про "обіцянки обережності, стриманості й невтручання, які мають супроводжувати серйозність і урочистість його місії".

Контекст:

27 липня Reuters повідомило, що учасники угруповання туарегів на півночі Малі заявили, що за два дні боїв біля кордону з Алжиром вони вбили й поранили десятки солдатів малійської армії та найманців ПВК "Вагнер"За словами представника туарегів Мохамеда Ельмаулуда Рамадане, загинуло 84 вагнерівці.