США готують новий "суттєвий" пакет допомоги Україні – Салліван

Салліван розповів про роботу над новим пакетом допомоги
Фото: EPA

Президент США Джо Байден останніми тижнями перед виборами планує зосередитися на підтримці України. Про це розповів радник із питань національної безпеки США Джейк Салліван під час щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, пише Bloomberg 15 вересня.

Він зазначив, що Вашингтон зараз працює над "суттєвим" пакетом допомоги, який поєднує низку різних можливостей. За словами Саллівана, в адміністрації розраховують завершити роботу над ним до кінця цього місяця.

Україна неодноразово закликала до збільшення кількості систем протиповітряної оборони, і США просто зараз у процесі їх отримання від партнерів, додав він.

Також США намагаються надати Україні інструменти, які дадуть їй змогу побудувати захист навколо своєї енергетичної інфраструктури, сказав Салліван. За його словами, США зробили своїм пріоритетом допомогу в захисті українських атомних електростанцій.

Контекст:

За даними Пентагону станом на 6 вересня, США виділили понад $56,6 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки з початку роботи адміністрації Байдена, зокрема приблизно $55,9 млрд від початку неспровокованого повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ 24 лютого 2022 року.

Про останній пакет допомоги Україні на $250 млн США оголосили 6 вересня, про попередній – на $125 млн – 23 серпня.