США введуть санкції для трьох інститутів міноборони Росії за розроблення хімічної та біологічної зброї

CША підозрюють три інститути міноборони Росії у виробництві хімічної зброї
Фото: depositphotos.com

Бюро з питань промисловості та безпеки США внесло 33-й і 48-й Центральні науково-дослідні випробувальні інститути міноборони Росії, а також федеральне державне унітарне підприємство "Державний науково-дослідний інститут органічної хімії та технології" в чорний список.

Бюро з питань промисловості та безпеки, що входить до складу міністерства торгівлі США, внесло три науково-дослідні інститути міністерства оборони Росії у список організацій (Entity List), діяльність яких суперечить інтересам національної безпеки або зовнішньої політики США.

До чорного списку ввійшли 33-й Центральний науково-дослідний випробувальний інститут (ЦНДІ) міноборони Росії (у Саратовській області); 48-й ЦНДІ міністерства оборони (у Сергієвому Посаді) і його філії в Кірові та Єкатеринбурзі, а також федеральне державне унітарне підприємство "Державний науково-дослідний інститут органічної хімії та технології" (ДержНДІОХТ).

У документі наголошують, що США вважають 33-й ЦНДІ і ДержНДІОХТ пов'язаними з російською програмою розроблення й випробування хімічної зброї, а 48-й ЦНДІ та його філії – із програмою створення біологічної зброї.

Занесеним в Entity List компаніям та підприємствам заборонено легальний доступ до американських товарів і технологій подвійного застосування, ідеться в документі. Це означає заборону на постачання будь-якого товару або програмного продукту американського походження, на який поширюються правила експортного контролю США. Правила також забороняють реекспорт та передавання всередині Росії таких товарів, а постачальникам-порушникам може загрожувати кримінальна відповідальність.

Кремль 2017 року оголосив про завершення програми з ліквідації хімічної зброї.

Держдепартамент США у зведеній доповіді про контроль за озброєнням та роззброєнням, опублікованій у квітні цього року повідомив, що Москва веде незадекларовану програму розроблення хімічної зброї та має запаси отруйних речовин.

Про розроблення "Новачка" у філії ДержНДІОХТ у місті Шихан Саратовської області говорив один із розробників радянської хімічної зброї Віл Мірзаянов, ідеться в матеріалі видання "Медуза".