США ввели нові санкції проти російської нафти та алмазів

Санкції ввели проти чотирьох компаній, які було залучено до транспортування і продажу російської нафти
Фото: depositphotos.com

Сполучені Штати Америки 8 лютого ввели нові санкції проти чотирьох компаній, які було залучено до транспортування і продажу російської нафти дорожче за обмеження, встановлене "Великою сімкою". Про це повідомило міністерство фінансів США.

Зокрема, компанія Zeenit, що базується в Об'єднаних Арабських Еміратах, у листопаді 2023 року продала російську сиру нафту сорту Urals за ціною понад $80 за барель, яку вона доправила судном NS Leader.

Zeenit і компанія Talassa, що базується в ОАЕ, займалися спільними перевезеннями кількох партій сирої нафти з Російської Федерації з використанням суден, які було завантажено в російських портах 2023 року. Обидві компанії мають спільного бізнес-менеджера і їх було засновано з різницею в тиждень у липні 2022 року. 

Також обмеження торкнулися зареєстрованої в Ліберії компанії NS Leader Shipping, яка здійснила п’ять заходів у російські порти у 2023 році. За даними мінфіну США, уряд Російської Федерації є кінцевим власником NS Leader. 

Четверта підсанкційна компанія – Oil Tankers SCF, базується в ОАЕ. Вона керувала NS Leader із вересня 2023 року, зокрема під час рейсу в листопаді 2023 року, коли NS Leader перевозило російську нафту. 

Окрім того, міністерство фінансів США видало два рішення, що забороняють імпорт певних категорій алмазів, видобутих у Росії. По-перше, мінфін заборонив імпорт непромислових алмазів, видобутих у Росії, незалежно від того, чи було їх істотно перетворено у третій країні. Постанова набуває чинності з 1 березня 2024 року для певних категорій алмазів, її розширюють із 1 вересня 2024 року, щоб додати в неї додаткові категорії.

По-друге, мінфін США ухвалив рішення про заборону імпорту ювелірних виробів із діамантами та несортованих діамантів походженням із Російської Федерації або експортованих із Російської Федерації з 1 березня 2024 року. 

Контекст:

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року проти РФ було введено більше ніж 16 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – понад 19 тис. Росія – найбільш підсанкційна країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.