США ввели санкції проти трьох російських військових організацій, причетних до отримання РФ північнокорейських балістичних ракет

Блінкен повідомив про нові санкції США
Фото: EPA

Держдепартамент США 11 січня ввів санкції у відповідь на передання РФ балістичних ракет із Північної Кореї. Про це держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив в Х (Twitter).

"Держдепартамент США вводить сьогодні санкції проти трьох російських організацій та однієї фізичної особи, причетних до передання й випробувань балістичних ракет із КНДР до Росії для російської незаконної війни проти України", – ідеться в повідомленні.

У повідомленні на сайті Держдепу наголошують, що передання КНДР балістичних ракет Росії "підтримує агресивну війну Росії, збільшує страждання українського народу й підриває глобальний режим нерозповсюдження [зброї]".

"Сполучені Штати й далі уважно стежать за будь-якою підтримкою, яку надає Росії КНДР в обмін на цю зброю, і будуть використовувати всі доступні інструменти для виявлення й викриття фізичних та юридичних осіб, причетних до постачання зброї між КНДР і Росією. Ми без вагань почнемо подальші дії", – заявили у відомстві.

До санкційного списку увійшли:

  • російська державна авіакомпанія "224-й летный отряд";
  • її гендиректор Володимир Міхейчик;
  • Володимирський перспективний воєнно-дослідницький комплекс (російський військовий об'єкт, що займається випробуваннями ракет);
  • російський ракетний полігон Ашулук.

Держдепартамент також визначив чотири літаки (два Іл-76 і два Ан-124, бортові номери RF-86898, RF-78757, RF-82011 та RF-82041) як "заблоковану власність". За оцінками відомства, ці літаки брали участь у перекиданні балістичних ракет КНДР і пов'язаних із ними вантажів у листопаді та грудні 2023 року.

Контекст:

У січні 2023 року США оприлюднили докази того, що Північна Корея постачає зброю РФ. КНДР це заперечує і звинувачує США в "поширенні чуток". 13 жовтня в Білому домі заявили, що КНДР протягом останніх тижнів передала країні-окупанту РФ понад 1 тис. контейнерів із військовим обладнанням і боєприпасами для війни проти України.

1 листопада Bloomberg із посиланням на джерела повідомило, що Північна Корея від серпня передала РФ понад 1 млн артилерійських боєприпасів. За даними розвідки Південної Кореї, КНДР запустила заводи з виробництва боєприпасів на повну потужність, щоб задовольнити потреби РФ, а також передала Росії балістичні ракети малої дальності.

Про те, що РФ вже отримує десятки балістичних ракет та пускових установок від КНДР, 4 січня написала The Wall Street Journal із посиланням на неназваних американських чиновників. The Washington Post з посиланням на дані розвідки США, які виданню надали два американські чиновники, зазначила, що Росія почала запускати по Україні балістичні ракети, передані Північною Кореєю.

Цю інформацію підтвердили в Білому домі, зазначивши, що отриману від КНДР балістичну ракету РФ запустила по Україні 30 грудня (вона впала на відкритій місцевості), а потім запускала ще за кілька днів.

Попередня експертиза підтверджує, що РФ 2 січня 2024 року обстріляла Харків розробленою в КНДР ракетою, повідомили в Офісі генпрокурора України.

9 січня МЗС 47 країн засудили постачання КНДР балістичних ракет до Росії, а також застосування Росією цих ракет проти України 30 грудня 2023 року та 2 січня 2024 року.