США завдали нового ракетного удару по Ємену після того, як хусити атакували американське торговельне судно

Хусити атакували безпілотником американський корабель, повідомили в Центркомі
Фото: EPA (архів)

Увечері 17 січня безпілотник, запущений із районів, які контролюють хусити в Ємені, уразив торговельне судно Genco Picardy в Аденській затоці. Про це повідомило в X Центральне командування ЗС США.

Балкер Genco Picardy ходить під прапором Маршаллових Островів, але належить і керований США, зазначають у повідомленні. Унаслідок атаки ніхто не постраждав, але є деякі пошкодження. Судно продовжило свій шлях.

Тієї ж ночі США завдали удару по 14 ракетних установках хуситів у Ємені, повідомив Центрком США.

У повідомленні зазначають, що США атакували контрольовані хуситами райони Ємену "в контексті тривалих багатонаціональних зусиль задля захисту свободи судноплавства й запобігання нападам на морське судноплавство США й партнерів у Червоному морі".

У командуванні наголосили, що ракетні установки хуситів були заряджені й становили безпосередню загрозу торговельним суднам і кораблям ВМС США в регіоні – ракети могли запустити будь-якої миті.

"Це спонукало американські сили реалізувати своє невід'ємне право й обов'язок захищати себе. Ці удари, поряд з іншими нашими діями, знизять спроможності хуситів продовжувати безрозсудні напади на міжнародне й комерційне судноплавство в Червоному морі, Баб-ель-Мандебській протоці й Аденській затоці", – ідеться в повідомленні.

У командуванні пообіцяли також, що й надалі вживатимуть заходів для захисту моряків у Червоному морі та прилеглих водних шляхах.

Контекст:

19 жовтня 2023 року 5-й флот ВМС США оприлюднив у Facebook фото бойової роботи американського есмінця USS Carney (DDG 64), який перехопив кілька хуситських ракет і БПЛА у Червоному морі біля Ємену.

19 листопада 2023 року хусити, які підтримують палестинське терористичне угруповання ХАМАС у його війні з Ізраїлем, пригрозили атакувати ізраїльські судна в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, що з'єднує Червоне море з Аравійським, повідомляв телеканал Al Arabya.

Після цього стало відомо про захоплення хуситами судна Galaxy Leader, яке ходить під прапором Багамських островів і прямувало з Єгипту до Індії. Була інформація, що на судні є українці. Президент України Володимир Зеленський 13 січня повідомив, що в полоні в хуситів опинилося четверо українських моряків, не уточнивши, чи із цього вони судна.

Були й інші напади на цивільні судна, їх обстрілювали й намагалися захопити.

18 грудня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що в Червоному морі розпочинається багатонаціональна операція Prosperity Guardian, у межах якої буде гарантовано безпеку комерційних суден від загрози нападу з боку хуситів.

12 січня 2024 року США і Великобританія вдарили по базах хуситів у Ємені за підтримки коаліції. 13 січня армія США вже самостійно атакувала радарну установку хуситів з корабля ракетами Tomahawk.

Хусити після цього й далі атакували судна в Червоному морі.