США завдали нового удару по Ємену. Ціллю атаки стала крилата ракета хуситів

ЗС США визначили, що крилата ракета хуситів становить безпосередню загрозу комерційним суднам та американським військовим кораблям у регіоні, зазначили у Центркомі
Фото: U.S. Central Command / Х

США в ніч на 4 лютого завдали удару по території Ємену. Про це поінформувало в Х Центральне командування ЗС Сполучених Штатів.

"Сили Центркому США з метою самооборони завдали удару по протикорабельній крилатій ракеті хуситів, готовій до запуску по суднах у Червоному морі, – ідеться в повідомленні. – ЗС США виявили крилату ракету на підконтрольній хуситам території Ємену і визначили, що та є безпосередньою загрозою комерційним суднам і кораблям ВМС США у регіоні".

Раніше Центром повідомив в Х, що США разом із Великобританією та за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Нідерландів і Нової Зеландії завдали пізно ввечері 3 лютого ударів по 36 об'єктах хуситів у 13 локаціях у Ємені.

"До цих цілей хуситів, яких підтримує Іран, входять численні підземні сховища, пункти управління, ракетні системи, місця зберігання та експлуатації БПЛА, радари та гелікоптери", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

19 листопада 2023 року хусити, які підтримують бойовиків палестинського терористичного угруповання ХАМАС у його війні з Ізраїлем, пригрозили атакувати ізраїльські судна в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, що з'єднує Червоне море з Аравійським, повідомляв телеканал Al Arabiya.

Після цього хусити здійснили низку нападів на цивільні судна у регіоні. Зокрема, у полон потрапили українські моряки.

18 грудня міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що у Червоному морі починають багатонаціональну операцію Prosperity Guardian, яка має захистити судноплавство від атак.

12 січня 2024 року США та Великобританія вдарили по базах хуситів у Ємені за підтримки коаліції. Після цього армія США завдала ще кількох ударів по зброї хуситів, але ті й далі атакують судна у Червоному морі.