Столтенберг: Путін хоче менше НАТО біля своїх кордонів? Натомість він отримає збільшення нашої присутності

Столтенберг: Путін хотів розколоти НАТО? Натомість він побачить більш консолідований Альянс, який одностайно виступає проти грубого порушення державних кордонів
Фото: ЕРА
Президент Росії Володимир Путін, який перед початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну вимагав "відкату" НАТО на позиції 1997 року, домігся протилежного результату.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю російським ЗМІ (його брали для "Новой газеты", але видання зупинило вихід, матеріал вийшов на сайті "Медузы" 7 квітня).

"Росія почала найбільше із часів Другої світової війни вторгнення до сусідньої суверенної країни. Війн такого масштабу, такої жорстокості ми не бачили в Європі із часів Другої світової, і почав її президент Путін. У Путіна ж є повноваження її закінчити. Путін хоче менше НАТО біля своїх кордонів? Замість цього він отримає збільшення нашої присутності – тільки так ми можемо гарантувати, що жодна з країн – членів Альянсу не зіштовхнеться з тією жахливою агресією, із якою стикається Україна. Президент Путін хотів розколоти НАТО? Натомість він побачить більш консолідований Альянс, який одностайно виступає проти грубого порушення державних кордонів", – сказав генсек НАТО.

Він зазначив, що ситуація в Україні "доволі непередбачувана".

"Путін може покласти край цій війні буквально в будь-який момент, і тільки від нього залежить, чи зробить він цей крок. Але нам варто бути готовими до довгострокових наслідків, оскільки доти, доки Росія й далі використовує воєнну силу для досягнення своїх цілей, не вдасться повернутися в ті часи, коли ми прагнули партнерства з нею", додав Столтенберг.

У цьому самому інтерв'ю він припустив можливість вступу РФ у НАТО "після Путіна".

Контекст:

Відносини Росії та НАТО ускладнилися після анексії Росією Криму 2014 року та початку бойових дій на сході України.

10 грудня 2021 року на тлі нарощування Росією чисельності військ біля кордону з Україною та на окупованих територіях міністерство закордонних справ РФ опублікувало заяву, у якій Росія висунула до НАТО вимоги щодо "гарантій безпеки", серед яких – відкликання обіцянки Україні та Грузії про вступ у НАТО.

Столтенберг відхилив цю вимогу. "Відносини НАТО з Україною вирішуватимуть 30 союзників по НАТО та Україна – і ніхто інший", – наголосив він.

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну, заявивши, що це "спецоперація".