Столтенберг розповів, як делегація РФ показала НАТО "помилкові" карти на зустрічі перед вторгненням в Україну

Столтенберг не відкидає можливості діалогу з РФ, але підкреслює, що для цього треба мати сильну позицію
Фото: ЕРА

У середині січня 2022 року в Брюсселі відбулось останнє на даний момент засідання ради НАТО – Росія, на ньому російська делегація стверджувала, що не має військових планів і що не вона Україні загрожує, а навпаки. Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів у інтерв'ю виданню FAS, яке оприлюднили 14 вересня. 

За його словами, країну-агресора на зустрічі представляли заступники голів МЗС і міноборони, вони показали карти, які ймовірно, мали стати демонстрацією того, як РФ "оточена НАТО". 

"Але навіть ці карти були помилковими. Наприклад, Данія взагалі не була визначена територією НАТО. Це було неймовірно", – зазначив Столтенберг. 

Як каже генсек, він тоді сказав представникам РФ, що сподівається, що вони розуміють помилковість цих мап. Він запропонував росіянам "допомогти визначити територію НАТО". У відповідь Столтенберг почув сміх. 

Він каже, що досі не розуміє: росіяни приїхали погано підготовлені чи навмисно показали хибні карти. 

"Якщо це була спроба нас залякати, то вона дала поганий результат", – підкреслив генсек. 

У цьому самому інтерв'ю він сказав, що союзники могли зробити більше перед повномасштабним вторгненням РФ, щоб посилити Україну у військовому сенсі. Однак дипломатично, на його думку, зробили все, щоб відмовити Росію від повномасштабної війни. 

Навіть "після всього цього досвіду" Столтенберг вірить у діалог із Москвою – "у поєднанні із захистом і стримуванням". 

"Ми повинні бути сильними, щоб вести змістовний діалог", – додав він. Генсек НАТО констатував, що зараз простору для діалогу майже немає, і його набагато менше, порівняно з 2014 роком.

"Ясно одне: для того, щоб закінчити цю війну, у певний момент має бути знову діалог із Росією", – додав він, підкресливши, що Україна в такому діалозі має бути в сильній позиції. 

Контекст:

Коли організовували засідання ради Росія НАТО, РФ вимагала від Альянсу вивести війська із країн на східному фланзі, розповів Столтенберг. Наприкінці 2021 року, за кілька місяців до повномасштабного вторгнення в Україну, МЗС РФ поширило передані Вашингтону 15 грудня російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у ст. 4 проєкту договору між РФ і США зазначено, що США мають узяти на себе зобов'язання  унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

Москва вимагала відповіді на ці вимоги і заявляла, що не має наміру залучати до перемовин про "гарантії безпеки" Україну, проєкт яких передбачає відмову НАТО від приєднання країни до Альянсу.

Столтенберг говорив, що діалог НАТО з РФ має відбуватися в консультації з європейськими партнерами, такими як Україна. У Білому домі підкреслювали, що США не вестимуть перемовин із РФ щодо "гарантій безпеки" без союзників у Європі. Джерждеп у відповідь на вимоги Москви заявив, що НАТО не відмовиться від політики "відкритих дверей" для нових членів і не блокуватиме вступ України до Альянсу.

Однак низку питань США і НАТО були готові обговорювати з Москвою, йшлося у пистмовій відповіді на вимоги РФ, яку оприлюднили ЗМІ на початку лютого 2022 року.