Суд у Москві оштрафував іранця за "фейки" про армію РФ. ЗМІ пишуть, що він ходив у светрі з українською символікою і написом "Слава Україні"

Іранця оштрафували за "фейки" про армію окупантів
Фото: pixabay.com

Тверський райсуд у столиці країни-агресора Росії Москві оштрафував громадянина Ірану Хідарі Хоссіна на 50 тис. руб. (приблизно 22,5 тис. грн) за появу в публічному місці в одязі з написом: "Слава Україні". Це випливає з повідомлень Мосміськсуду і пабліка Baza, які з'явилися 5 червня в Telegram.

У суді написали, що Хоссіна притягнули до адміністративної відповідальності за статтею про "фейки" про збройні сили РФ.

Подробиць справи у пості немає.

Baza розповіла, що 31-річного Хоссіна, який зупинився в Москві в готелі Holiday Inn, затримали на Василівському узвозі у білій футболці, на якій було зображено прапор України, тризуб, а також QR-код із посиланням на збір коштів.

The Moscow Times зазначає, що Telegram-канал писав про напис на футболці: "Слава Україні". Зараз у пості про напис не згадують.

Також Baza стверджує, що футболка іранця нібито від бренда Balenciaga – насправді "палена", оскільки офіційно Balenciaga випускала чорний такий светр, а білого не було.

Контекст:

У Росії оголошено "екстремістськими організаціями" і заборонено, зокрема, такі рухи і формування, які діяли у XX столітті, як Українська народно-революційна армія (УНРА), Українська повстанська армія (УПА), Українська народна самооборона (УНСО), Організація українських націоналістів (ОУН).

У січні 2024 року російський мін'юст заборонив використання українського патріотичного привітання "Слава Україні" як "гасла ОУН".

Привітання "Слава Україні!" і відповідь "Героям слава!" наново стали популярними в Україні під час Революції гідності та після початку російсько-української війни 2014 року. 2018-го Рада встановила ці гасла офіційним військовим привітанням у Збройних силах України замість "Здравствуйте, товарищи!" – "Здравия желаем!".