Суд у Румунії прибрав із кандидатів у президенти політикиню, яка хотіла анексувати Буковину

Шошоаке звинуватила в тому, що відбувається, США, ЄС і "євреїв"
Фото: EPA

5 жовтня Конституційний суд Румунії прибрав лідерку вкрай правої партії S.O.S. Діану Шошоаке із претендентів на посаду президента країни на майбутніх виборах. Про це 6 жовтня повідомляє Reuters.

Суд збирався в суботу, щоб обговорити "юридичні претензії" проти шістьох із майже 20 політиків, які претендували на участь у виборах глави держави, і відхилив лише кандидатуру Шошоаке.

Агентство зазначає, що свого рішення стосовно Шошоаке Конституційний суд Румунії не пояснив.

Коментуючи ухвалене рішення, лідерка S.O.S. заявила, що воно нібито доводить, що "американці, євреї і Європейський союз" хочуть сфальсифікувати вибори в Румунії "ще до їхнього початку", і назвала те, що відбувається, рухом до диктатури й "повної відсутності демократії".

Вибори президента Румунії призначено на 24 листопада (перший тур) і 8 грудня (другий тур, якщо він знадобиться).

Опитування засвідчують, що у другий тур виборів вийде прем'єр-міністр Марчел Чолаку, пише Reuters.

Агентство наголошує, що роль президента в Румунії переважно церемоніальна, але в його повноваження входить нагляд за зовнішньою політикою, а це означає, що новий глава держави відіграватиме вирішальну роль у підтримці Румунією України.

Контекст:

Шошоаке відома тим, що в березні 2023 року презентувала законопроєкт із вимогою "денонсації договору про добросусідство і співробітництво між Румунією й Україною". Вона вимагала, щоб Румунія анексувала українські території, які колись були частиною Румунії. Серед таких територій вона назвала Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний. Після цього українське Міністерство закордонних справ ініціювало введення санкцій проти Шошоаке.

Сенаторка після наміру Києва занести її у санкційний список заявила, що Україна – це "фашистська держава", звідки їй погрожують розправою, повідомляє Digi24. Вона сказала, що румунську меншину в Україні нібито "систематично і програмно знищують у процесі етнічних чисток" і що її "насильно українізують".

У квітні Шошоаке під час засідання парламенту Румунії крикнула: "Слава Москві".