Трамп не став спростовувати, що розмовляв із Путіним після того, як покинув Білий дім

Трамп і Путін спілкувалися не менше ніж сім разів після того, як Трамп 2021 року покинув посаду президента США, повідомляли ЗМІ
Фото: EPA (архів)

Експрезидент США, а зараз кандидат на цю посаду Дональд Трамп відмовився підтверджувати або спростовувати інформацію про його телефонні дзвінки з нелегітимним російським президентом Володимиром Путіним після того, як покинув Білий дім 2021 року. Відповідне запитання Трампу поставили на Чиказькому економічному форумі 15 жовтня, відео опубліковано у YouTube політика.

8 жовтня The Washington Post процитувала уривок із книжки редактора видання Боба Вудворда, який написав, що Трамп провів щонайменше одну таємну розмову з Путіним із початку 2024 року, однак про що саме говорили політики, не вказано. Загалом, за інформацією джерел Вудворда, Трамп і Путін спілкувалися не менше ніж сім разів після того, як Трамп 2021 року покинув посаду президента США. У Кремлі цю інформацію спростували.

"Ну, я не коментую цього, але скажу вам так: якби я це зробив, то це був би розумний вчинок. Якщо я дружу з людьми, якщо я можу мати стосунки з людьми, це добре, а не погано, з погляду держави", – відповів Трамп.

На його думку, у країні-агресорі РФ "ніколи не було президента, якого б так поважали".

Контекст:

Трамп під час свого президентства у 2017–2021 роках неодноразово зустрічався з Путіним і спілкувався з ним телефоном. За підрахунками The New York Times, станом на січень 2019 року вони провели п'ять зустрічей, але після цього була ще щонайменше одна – у червні 2019 року. Загалом, за інформацією The Washington Post, офіційно відомо про щонайменше 16 контактів Трампа й Путіна в цей період (ідеться і про особисті зустрічі, і про телефонні розмови). Водночас ці переговори часто відбувалися у закритому форматі, їхній зміст приховували. Наприклад, на зустрічі Путіна і Трампа у липні 2018 року були лише перекладачі.