Троє співробітників TUT.BY перестали виходити на зв'язок, одну журналістку вивезли з дому

У Білорусі перестали виходити на зв'язок журналіст і двоє редакторів відділу SMM порталу TUT.BY
Фото: TUT.BY новости / Telegram
Троє співробітників білоруського опозиційного порталу TUT.BY приблизно з 11.30 25 травня перестали виходити на зв'язок. Про це повідомляють у Telegram-каналі редакції.

Ідеться про журналіста Дениса Бурковського і редакторів відділу SMM Алю Бурковську та Максима Пушкіна. Зазначають, що біля будинку Бурковських стояв мікроавтобус, у якому помітили людину в балаклаві.

Згодом у TUT.BY із посиланням на очевидців, розповіли, що із квартири їхніх співробітників винесли техніку, а Бурковських "посадили в бус і відвезли".

"Потрапити до них у квартиру не вдалося, вона зачинена", – зазначають у повідомленні.

У Білоруській асоціації журналістів (БАЖ) заявили, що намагалися зв'язатися з Пушкіним, але його номер тимчасово недоступний. Знайомі Пушкіна кажуть, що він поїхав на тренування, але не доїхав, додали в БАЖ.

Офіційна представниця МВС Білорусі Ольга Чемоданова заявила в коментарі Onliner, що "жодної інформації щодо цього випадку немає".

Окрім того, як повідомили в TUT.BY, у вівторок затримали співробітницю редакції Анастасію Прудникову. За словами чоловіка журналістки, приблизно опівдні до них додому прийшли співробітники департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю Білорусі, провели обшук й відвезли Прудникову. Вони пояснили, що слідчі дії проводять "у межах справи TUT.BY".

Контекст:

В офіси білоруського опозиційного порталу TUT.BY у Мінську і в регіонах, а також додому до його редакторів прийшли силовики 18 травня. Комітет державного контролю Білорусі повідомив, що стосовно посадових осіб TUT.BY порушили кримінальну справу за статтею "ухиляння від сплати сум податків, зборів в особливо великому розмірі".

Після обшуків силовики затримали 13 співробітників порталу TUT.BY. У Генпрокуратурі Білорусі заявили, що обшуки були пов'язані з багаторазовим порушенням законодавства в частині розміщення забороненої інформації на порталі TUT.BY. Заяву прокуратура опублікувала 18 травня в YouTube.

Домен сайта TUT.BY заблоковано, повідомляв співзасновник порталу Кирило Волошин. Сайт не відкривається також ні в Україні, ні в Росії навіть із використанням VPN.

За даними платформи SimilarWeb, TUT.BY є найпопулярнішим ЗМІ в Білорусі. TUT.BY активно висвітлював масові акції протесту, які тривають у Білорусі із 9 серпня.

У грудні минулого року портал позбавили статусу ЗМІ через чотири попередження, які йому зробили за його матеріали.

Окрім того, під переслідування потрапила й журналістка TUT.BY Катерина Борисевич. Її засудили до шести місяців в колонії за матеріал, у якому вона розповіла, що померлий у лікарні після побиття білорус Роман Бондаренко був тверезим попри заяви влади.