Туск готовий сформувати коаліцію й новий уряд Польщі

Туск анонсував переговори щодо створення коаліції після оголошення офіційних результатів парламентських виборів у Польщі
Фото: EPA

Експрем'єр Польщі й колишній голова Європейської ради Дональд Туск заявив за підсумками парламентських виборів, що опозиційний блок "Громадянська коаліція" найближчим часом разом із партнерами сформує новий уряд. Відеозапис виступу Туска у виборчому штабі опубліковано в соцмережі X.

Туск зазначив, що хоче сформувати новий уряд разом з іншими опозиційними силами. Згідно з постом в Х "Громадянської платформи", ідеться про коаліцію ГК, блок "Третій шлях" і партію "Ліві". За попередніми даними, ці три політсили можуть отримати 248 із 460 місць у Сеймі.

Туск анонсував переговори щодо створення коаліції після оголошення офіційних результатів парламентських виборів, пише PAP.

Контекст:

На парламентських виборах, які відбулися 15 жовтня, поляки обирали 460 депутатів Сейму та 100 сенаторів.

Згідно з результатами екзитполу, керівна партія "Право і справедливість" (ПіС) віцепрем'єра Ярослава Качинського здобула 36,8% голосів виборців (приблизно 200 місць у Сеймі; було 235). На другому місці – опозиційний блок "Громадянська коаліція" експрем'єра Польщі та колишнього голови Європейської ради Дональда Туска (31,6%; 163 місця). П'ятивідсотковий прохідний бар'єр долають також блок "Третій шлях" (13%; 55 мандатів), партії "Ліві" (8,6%; 30 мандатів) та ультраправа "Конфедерація свободи та незалежності" (6,2%; 12 місць).

Про готовність створити коаліцію і сформувати уряд заявив також чинний прем'єр Польщі Матеуш Моравецький.