У Білорусі втричі збільшили штрафи за участь в акціях протесту

Акції протесту в Білорусі тривають із 9 серпня 2020 року
Фото: ЕРА

З оновленого Кодексу про адміністративні правопорушення Білорусі прибрали положення, згідно з яким за участь в акції протесту можна було дістати попередження, натомість з'явився новий вид адміністративного стягнення – громадські роботи.

У Білорусі набув чинності оновлений Кодекс про адміністративні правопорушення, в якому передбачено триразове збільшення штрафів за участь в акціях протесту. Про це свідчать дані, опубліковані на сайті Національного центру правової інформації Білорусі.

Максимальний розмір штрафу за участь у несанкціонованому масовому заході підвищили із 30 до 100 базових величин – від 870 до 2900 білоруських рублів ($330–1100), а в разі повторного притягнення – із 50 до 200 базових величин – від 1450 до 5800 рублів ($550 – 2200).

Максимальний строк адміністративного арешту за повторну участь у несанкціонованих акціях протягом року тепер становить від 15 до 30 діб. До набуття чинності змін було 25 діб.

Крім цього, з кодексу прибрали положення, згідно з яким за участь в акції протесту можна було дістати попередження, натомість з'явився новий вид адміністративного стягнення – громадські роботи.

Також посилено покарання за непокору співробітникові міліції: за відмову їхати у РУВС для надання пояснень або встановлення особи максимальний штраф підвищили із 50 до 100 базових величин. Окрім того, штрафувати будуть і за використання, виготовлення і розповсюдження "заборонених законодавчими актами прапорів, вимпелів, плакатів, емблем та символів".

У Білорусі із 9 серпня 2020 року тривають акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента (на піку в мітингах брало участь по кілька сотень тисяч осіб, із початку 2021 року протестна активність упала). За офіційними даними, перемогу на виборах здобув Олександр Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, за нього проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

За даними правозахисного центру "Весна", із серпня на акціях затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони дістали 83 тис. діб арешту. Влада заявила про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох. Станом на початок березня у країні нараховують 258 політичних в'язнів.

Відразу після виборів силовики погрозами змусили Тихановську покинути Білорусь, зараз вона із двома дітьми живе в столиці Литви Вільнюсі, її чоловіка Сергія Тихановського заарештували. За словами опозиціонерки, їй запропонували вибрати "між дітьми і в'язницею", і вона вибрала дітей.

Західні лідери висловили підтримку Тихановській і не визнали перемоги Лукашенка на виборах, проти нього і його оточення ЄС ввів санкції.

Опозиція наполягає на проведенні нових виборів у Білорусі. Лукашенко заявив, що спершу у країні треба змінити конституцію (проєкт нової конституції, за його словами, презентують 2021 року), а вже після цього провести нові вибори.