У Білорусі за 190 км від кордону України будують військову базу, можливо – для зберігання ядерної зброї – NYT

База розташована в тому самому місті, що й білоруські ракети "Іскандер", які можуть використовувати для запуску ядерних боєголовок
Фото: Министерство обороны Республики Беларусь / Facebook (архів)

У Білорусі поблизу Осиповичів, розташованих за 190 км від кордону з Україною, будують військову базу, можливо – для зберігання ядерної зброї. Про це 10 травня написала The New York Times.

ЗМІ нагадав, що торік Володимир Путін, який вважає себе президентом країни-агресора РФ, уже згадував про те, що Росія незабаром завершить будівництво "спеціального сховища для тактичної ядерної зброї" в Білорусі.

Як зазначила NYT, будівництво такого майданчика на військовому складі поряд з Осиповичами розпочали в березні 2023 року. Нещодавно там звели споруди, які мають особливості, властиві ядерним сховищам на базах у самій Росії. Наприклад, зона з високим рівнем безпеки, оточена трьома шарами огорожі на додаток до наявного периметра безпеки всієї бази. Також є вантажний майданчик, який з'єднано із прихованим підземним бункером радянських часів.

Оскільки ядерні програми дуже засекречені, цілком імовірно, що в Білорусі є й інші місця, де РФ зберігає боєголовки, і Кремль навіть перемістив деякі з них на об'єкт в Осиповичах, підкреслила NYT.

Майданчик розташований у тому самому місті, що й білоруські ракети "Іскандер", які можуть використовувати для запуску ядерних чи звичайних боєголовок.

NYT написала, що торік на військовій базі також з'явилися нові огорожі, оновили криту територію й естакаду для навантаження автомобілів. Видання навело коментар колишнього співробітника Пентагону, який зазначив, що конструкції на військовій базі схожі йому на російські сховища ядерних боєголовок, які він бачив особисто.

Контекст:

25 березня 2023 року Путін заявив, що Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, попросив його розгорнути в країні тактичну ядерну зброю. У грудні він оголосив, що Білорусь уже отримала всю обіцяну Росією ядерну зброю.

6 травня 2024 року Путін доручив Генеральному штабу РФ підготуватися до навчань із застосування нестратегічної ядерної зброї. Спікер Путіна Дмитро Пєсков пояснив, що приводом для навчань стали заяви європейських і американських політиків "про готовність і навіть намір" скерувати війська в Україну.

7 травня міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що Лукашенко наказав провести раптову перевірку носіїв ядерної зброї в Білорусі.