У Чорногорії офіціанти одного з барів ходять у формі із символом Z. Посольство України надіслало ноту владі

Бар розташований у столиці Чорногорії
Фото: Руски Бар Подгорица / Facebook
У столиці Чорногорії Подгориці у барі під назвою "Руски Бар" офіціанти на робочому одязі носять окупаційну символіку росіян. Посольство України надіслало ноту протесту, повідомила 10 серпня пресслужба посольства.

"Ми обурені тим, що в столиці Чорногорії один із закладів громадського харчування настільки зухвало і відкрито підтримує російські злочини проти України та українського народу", – ідеться у повідомленні.

Посольство України надіслало ноту до відповідних органів влади Чорногорії і чекатиме на офіційну реакцію, зазначили в українському представництві.

На Z на грудях офіціантів звернув увагу чорногорський портал Pobjeda, який присвятив статтю використанню російської та проросійської символіки у Чорногорії. На сторінці бару у Facebook запостили посилання на цю статтю із коментарем "Служимо народу".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Парламент Чорногорії 31 липня ухвалив резолюцію із засудженням воєнної агресії Росії проти України.

Контекст:

Президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України 24 лютого. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація і денацифікація України".

Символіку V і Z окупанти наносять на військову техніку, яку використовують під час етапу війни, що розпочався 24 лютого. Їх популяризували у Росії як знаки підтримки армії РФ і загалом війни в Україні. Ці символи дістали у західних ЗМІ назву zwastika. Так їх, зокрема, назвав британський журнал Dazed.

29 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави криміналізувати публічне використання символа Z російських окупантів.

В Естонії, Латвії, Молдові, Німеччині вже заборонили символіку агресії Росії в Україні.

Верховна Рада України у травні ухвалила закон, яким визнала Росію державою-терористом із неонацистським режимом і, зокрема, заборонила символіку, яку використовують збройні сили РФ у війні проти України.