У Кремлі заявили, що поки не бачать проривів у мирних переговорах РФ з Україною

Позиція РФ на переговорах з Україною "добре відома" і її "не змінювали", зазначив Пєсков

Фото: EPA
Російська сторона поки що не побачила "чогось дуже багатонадійного" на переговорах з Україною, які відбулися 29 березня у Стамбулі (Туреччина). Про це на зустрічі з журналістами 30 березня заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомила "Медуза" в Telegram.

ЗМІ запитали Пєскова, як у Кремлі оцінили переговори російської та української делегацій.

"Позитивним є те, що українська сторона принаймні почала конкретно формулювати та класти на папір те, що вона пропонує. Досі нам не вдавалося цього досягти. Це позитивний чинник, – відповів речник Володимира Путіна. – В іншому поки, скажімо так, ми не можемо констатувати чогось дуже перспективного, якихось проривів. Ще має бути дуже тривала робота".

За словами Пєскова, позиція РФ "добре відома" і "цієї позиції не змінювали".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Четвертий очний раунд переговорів України з РФ (кілька разів делегації зустрічалися у відеоформаті) про припинення війни, що розпочалася 24 лютого після масового вторгнення Росії, відбувся в палаці Долмабахче.

За підсумками зустрічі глава української делегації, голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що Україна офіційно запропонувала підписати договір про міжнародні гарантії безпеки.

За його словами, цей договір має передбачати юридично обов'язкові гарантії безпеки, а також зобов'язання надати військову допомогу в разі агресії проти України з боку США, Великобританії, Франції, Китаю, Німеччини, Італії, Канади та Ізраїлю. Росія, заявив Арахамія, також має надати Києву гарантії безпеки, але "на інших умовах".

Член української делегації, дипломат Олександр Чалий сказав, що в такому разі Україна буде готова відмовитися від вступу в НАТО та зберігати "постійний нейтралітет".

Про готовність надати гарантії безпеки заявили СШАІталія та Німеччина. Представниця Великобританії в ООН Барбара Вудворд повідомила, що Лондон готовий "відіграти свою роль" у забезпеченні гарантій безпеки для України. Водночас заступник прем'єр-міністра Сполученого Королівства Домінік Рааб уточнив: не як у НАТО.

За словами Арахамії, російська делегація на переговорах просить Україну відкликати судові позови, пов'язані з війною. Водночас питання ОРДЛО поки що виносять "за дужки" переговорів, зазначив нардеп.