У Польщі не вважають вступ у ЄС питанням "бути" чи "не бути" для України, тому можна ставити умови щодо Волині

Питання Волинської трагедії дуже важливе для поляків, зазначив Косіняк-Камиш
Фото: EPA

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш не вважає вступ у ЄС життєво важливим питанням для України, тому Варшава може ставити свої умови перед Києвом, зокрема щодо Волинської трагедії. Про це польський міністр сказав в інтерв'ю Interia, яке опублікували  15 жовтня.

На думку Косіняка-Камиша, порушення питання Волині, яке є таким важливим для поляків, у контексті вступу України в ЄС – "найчесніший підхід, який можна уявити".

Міністр зазначив, що таке питання не є умовою для надання військової чи гуманітарної допомоги Україні, оскільки "на карту поставлені життя людей", а Польща в такий спосіб може сприяти тому, щоб країна-агресор РФ програла війну.

Водночас "вступ у ЄС – це не "бути" чи "не бути" для України", а "можливість для розвитку, для вищого зростання ВВП" і шанс для Києва, наголосив Косіняк-Камиш.

"Додатково до умов, які поставив ЄС, ми можемо поставити свої етичні й історичні умови щодо Волині", – додав міністр.

За його словами, "чітка і сильна позиція щодо цього питання всього уряду змушує українську сторону давати сигнали, що вона почне ексгумацію із 2025 року".

Контекст:

Волинська трагедія (у польській історіографії – Волинська різанина) – низка взаємних етнічних чисток, які у роки Другої світової війни на Волині проводили Українська повстанська армія з одного боку, Армія Крайова й інші польські формування – з іншого. Точна кількість жертв з обох боків невідома. Вважають, що жертвами чисток стали 25–100 тис. поляків і від кількох тисяч до 24 тис. українців.

Трактування цих подій є одним із найскладніших питань у відносинах України й Польщі. 2016 року Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом. У відповідь Верховна Рада ухвалила заяву, у якій назвала рішення польського Сейму некоректною оцінкою трагічних подій.

2017 року Україна у відповідь на руйнування та пошкодження українських пам'яток на території Польщі запровадила мораторій на ексгумацію поховань поляків на українській території. Усі ці роки це питання порушували між країнами. Польща заявила, що обговорюватиме питання ексгумації поляків у межах переговорів щодо вступу України в ЄС. У Варшаві зазначили, що якщо цю частину питання "не буде закрито", то Україна не наближатиметься до вступу в Євросоюз.

У жовтні 2024 року в Українському інституті національної пам'яті повідомили, що 2025 року в Рівненській області можуть провести роботи з пошуку та ексгумації поляків, які стали жертвами Волинської трагедії, хоча зазначили, що багато заяв щодо цієї теми, які звучать у Польщі, "не професійні".