Український інститут нацпам'яті на запити з Польщі планує роботи, пов'язані з Волинською трагедією

За словами Дробовича, УІНП старатиметься допомогти "попри війну і складну економічну ситуацію"
Фото: Український інститут національної пам'яті / Facebook

2025 року в Рівненській області можуть провести роботи з пошуку й ексгумації поляків, які стали жертвами Волинської трагедії. Про це 1 жовтня проінформував Український інститут національної пам'яті (УІНП).

"У цьому році Український інститут національної пам'яті почав отримувати звернення від польських громадян щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків їхніх членів родин. [...] За результатами розгляду звернення, яке надійшло у вересні 2024 року, УІНП має намір включити пошукові роботи на території Рівненської області до плану роботи та заходів на 2025 рік", – зазначено в повідомленні.

Голова інституту національної пам'яті Антон Дробович зазначив, що йдеться про задоволення інтересів окремих громадян Польщі, а не про інтереси держави Польща.

"УІНП залишається відкритим до взаємодії з польськими інституціями у сфері пошуку, збереження і догляду за місцями пам'яті українців у Польщі та поляків в Україні. Проте з огляду на те, що офіційні міжінституційні механізми щодо розв'язання проблемних питань із польською стороною в питаннях відновлення та збереження місць пам'яті вже тривалий час не діють (зокрема, робочі групи між інститутами пам'яті та міністерствами, до повноважень яких належать питання  культури), УІНП схиляється до рішення піти назустріч інтересам громадян Польщі та в порядку виключення безпосередньо взяти на себе роль координатора у проведенні пошукових робіт на запит польських громадян із запрошенням польської сторони в ролі спостерігача", – пояснив він.

За словами Дробовича, у разі надходження від поляків "необхідних уточнень щодо локалізації потенційних місць пошуку" УІНП намагатиметься допомогти "попри війну і складну економічну ситуацію".

"У реалізації цього рішення інститут взаємодіятиме з Державною міжвідомчою комісією з увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій і Міністерством культури та стратегічних комунікацій України, до повноважень яких належать питання видання дозволів на проведення пошукових робіт, ексгумацій та облаштування пам'ятників, пам'ятних знаків, меморіалів, а також зі спеціалізованими організаціями, які мають право на проведення таких робіт в Україні", – заявили в УІНП.

Інститут наголосив, що в Україні триває повномасштабна війна і кількість фахівців обмежена, тому "оперативність реалізації пошукових робіт залежатиме також від наявних ресурсів".

У довідці про "міжінституційні відносини між Україною і Польщею у сфері національної пам'яті" УІНП написав, що із 2021 року залишається не погодженим польською стороною напрацьований проєкт регламенту групи з розгляду проблемних питань у сфері увічнення пам'яті жертв воєн та політичних репресій.

Контекст:

Волинська трагедія (у польській історіографії – Волинська різанина) – низка взаємних етнічних чисток, які в роки Другої світової війни на Волині проводили Українська повстанська армія з одного боку, Армія Крайова й інші польські формування – з іншого. Точна кількість жертв з обох сторін невідома. Вважають, що жертвами чисток стали 25–100 тис. поляків і від кількох тисяч до 24 тис. українців.

22 липня 2016 року Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом, а також установив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої. 8 вересня Верховна Рада ухвалила заяву, у якій назвала рішення польського Сейму некоректною оцінкою трагічних подій.

2019 року Дуда заявляв, що події 1940-х років на Волині були "не війною між Польщею й Україною, а просто етнічною чисткою, просто йшлося про те, щоб поляків із цих територій видалити".

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну Дуда і президент України Володимир Зеленський заявляли, що в історії відносин двох країн почався новий етап й "історичні питання видаються дрібними".

Зеленський у день пам'яті жертв Волинської трагедії 12 липня 2022 року подав у Верховну Раду законопроєкт про правові та соціальні гарантії для громадян Польщі в Україні. Улітку 2022 року його ухвалила Рада, восени закон набув чинності.

Польща в межах переговорів про вступ України в ЄС обговорюватиме питання ексгумації поляків, які стали жертвами Волинської трагедії, повідомили 30 вересня 2024 року в МЗС країни. Там зазначили, що якщо цю частину питання "не буде закрито", то Україна не наближатиметься до вступу в Євросоюз. Раніше в інтерв'ю, яке опублікували 16 вересня, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявляв, що питання ексгумації та перепоховання поляків, котрі загинули під час конфліктів з українцями, – "гостре політичне питання, тому що в цих поляків є нащадки", які голосують на виборах.