У Росії почали шукати робітників, щоб рити окопи й будувати доти в Курській області – ЗМІ

Росіяни шукають робітників для створення укріплень
Фото: depositphotos.com

У країні-агресорі Росії почали шукати будівельників окопів і дотів у Курській області. "Русская служба ВВС" повідомила 14 серпня, що виявила на сайті оголошень "Авіто" понад 30 таких вакансій за останні дні.

У більшості оголошень шукають робітників-вахтовиків для "будівництва фортифікаційних споруд (окопи, доти, протитанкові споруди)" і за зміну їм пропонують від 5 тис. до 7 тис. руб. (2,2–3,2 тис. грн за курсом НБУ), ідеться в публікації.

Більшість вакансій розмістили будівельні компанії й ті, хто спеціалізується на доборі вахтовиків, і одне й те саме оголошення дублюють у різних регіонах, включно з Москвою, Петербургом і Орловською областю. Автори вакансій також обіцяють подальше працевлаштування в будівельній компанії.

Вказана зарплата становить у середньому від 150 тис. до 210 тис. руб. на місяць (68–95 тис. грн) і до 371 тис. руб. (167,5 тис. грн) за 60 днів роботи в деяких оголошеннях. Водночас тим, хто вирішує залишитися на другий місяць, пропонують щедріші виплати.

В іншому оголошенні потрібен машиніст гусеничного екскаватора із запропонованою зарплатою до 1 тис. руб. на годину (452 грн). В оголошенні також вказано, що об'єкт розташований у Курську, на "другій лінії оборони", і що робота полягає в копанні окопів. Режим роботи заявлено як цілодобовий.

У більшості вакансій кількості потрібних працівників не вказано, крім одного оголошення від приватної особи у Криму від 11 серпня, де йдеться, що потрібно 50–100 осіб. В оголошенні підкреслюють, що працювати доведеться "поза зоною бойових дій" і що "небезпеки на роботі немає".

Контекст:

6 серпня в РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській та Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витіснили противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.

13 серпня Зеленський поінформував, що під контролем України – 74 населені пункти Курської області РФ. 14 серпня Зеленський повідомив, що українські сили від початку доби просунулися в Курській області на 1–2 км і взяли 100 нових полонених.