У США розсекретили та опублікували 1,5 тис. документів у справі про вбивство Кеннеді

Кеннеді (ліворуч) убили 1963 року

Фото: ЕРА

Національне управління архівів та документації США опублікувало 1,5 тис. раніше засекречених документів, які стосуються вбивства 1963 року президента США Джона Кеннеді, водночас більшість із них – редаговані дублікати раніше випущених. Про це 16 грудня повідомляє CNN.

Серед опублікованих матеріалів – телеграми, службові записки, звіти ЦРУ, ФБР, Пентагону та Державного департаменту США. У розсекречених документах є дані про те, що Лі Гарві Освальд перед убивством звертався по візу до посольств СРСР та Куби в Мехіко. В іншій записці, написаній наступного дня після вбивства Кеннеді, ідеться про те, що Освальд спілкувався з офіцером КДБ у радянському посольстві, повідомляє Associated Press.

В архівах, як і раніше, залишається приблизно 10 тис. документів, які стосуються справи про вбивство Кеннеді, спецслужби США раніше попросили відкласти публікацію цих матеріалів до 15 грудня 2022 року, повідомляє CNN.

Контекст:

Кеннеді було смертельно поранено пострілом у голову 22 листопада 1963 року в Далласі (штат Техас, США). Спеціальна комісія, яка розслідувала злочин, дійшла висновку, що вбивство скоїв злочинець-одинак Лі Гарві Освальд. Проте офіційну версію багато американців ставить під сумнів.

Колишній морський піхотинець Освальд проживав у СРСР із жовтня 1959-го до червня 1962 року і планував набути радянського громадянства та здобути освіту. Повернувся до США після одруження з Мариною Прусаковою та народження доньки Джун. Освальда було вбито 24 листопада 1963 року під час переведення з поліцейського управління Далласа в окружну в'язницю. Підозрюваного в убивстві Кеннеді застрелив власник місцевого бару Джек Рубі.

Згідно із соцопитуваннями, 62% американців вважають, що вбивство Кеннеді було замовним, писала The Washington Post.

У листопаді 2017 року Національне управління архівів та документації США опублікувало 10,7 тис. документів ФБР, пов'язаних із розслідуванням убивства Кеннеді.

До цього документи щодо вбивства 35-го президента США публікували 2017 року кілька разів: 24 липня розсекретили 3,8 тис. документів, 26 жовтня – 2,8 тис., 3 листопада – 676, 9 листопада – 13,2 тис.