У США заявили про ймовірність застосування санкцій до керівництва МКС у разі видавання ордера на арешт Нетаньяху й Галанта

Джонсон розкритикував заяву МКС
Фото: EPA

Конгрес США готовий вжити будь-яких заходів, зокрема санкцій, якщо Міжнародний кримінальний суд (МКС) схвалить ордер на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та міністра оборони країни Йоава Галанта. Про це написав в Х 20 травня спікер Палати представників Майк Джонсон.

"МКС не має влади ні над Ізраїлем, ні над Сполученими Штатами, і сьогоднішнє безпідставне й незаконне рішення має зіткнутися з глобальним засудженням", – написав він.

Джонсон наголосив, що Ізраїль "веде справедливу війну за виживання", а МКС намагається прирівняти ізраїльських чиновників до терористів, які здійснили масштабну жорстоку атаку на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

"Конгрес розглядає всі варіанти, включно із санкціями, щоб покарати МКС і забезпечити, щоб його керівництво зіткнулося з наслідками, якщо вони діятимуть. Якщо МКС буде дозволено погрожувати ізраїльським лідерам, ми можемо стати наступними", – ідеться в заяві Джонсона.

Контекст:

20 травня головний прокурор МКС Карім Хан висунув вимогу видати ордери на арешт Нетаньяху, Галанта і трьох лідерів ХАМАС: командира бойового крила ХАМАС Мохаммеда Дейфа, лідера політичного крила руху Ісмаїла Ханії, а також ватажка ХАМАС Ях’я Сінвара.

За словами прокурора, члени ХАМАС планували й спровокували напад на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Серед їхніх злочинів називають убивства, тортури, зґвалтування, захоплення заручників та інші дії.

Нетаньяху й Галант, на думку МКС, відповідальні за воєнні злочини та злочини проти людяності в секторі Гази щонайменше з 8 жовтня 2023 року.

Влада Ізраїлю назвала вимогу Хана "історичною ганьбою".