Угорщина схвалила використання російської вакцини проти COVID-19

В Угорщині для вакцинації схвалили чотири препарати
Фото: EPA
У Національному центрі суспільної охорони здоров'я Угорщини заявили, що російську вакцину можна використовувати для вакцинації людей, повідомила пресслужба міністерства трудових ресурсів країни.

В Угорщині для вакцинації населення схвалили використання російського препарату проти коронавірусу "Супутник V". Про це 7 лютого заявив міністр трудових ресурсів країни Міклош Каслер, повідомила пресслужба міністерства трудових ресурсів Угорщини на сторінці у Facebook.

Національний центр громадської охорони здоров'я Угорщини завершив вивчення документів від виробника і дійшов висновку, що російську вакцину можна використовувати для вакцинації людей, ідеться в повідомленні.

В Угорщині для вакцинації вже схвалено чотири препарати – американські Pfizer і Moderna, шведсько-британський AstraZeneca і російський "Супутник V".

Угорщина стала першою країною ЄС, яка зареєструвала "Супутник V". Про це 21 січня повідомив сайт розробника вакцини. Препарат пройшов реєстрацію в межах прискореної процедури (emergency use authorization) на підставі даних клінічних досліджень у Росії.

"За аналогічною процедурою вакцину "Супутник V" зареєстрували в Аргентині, Болівії, Сербії, Алжирі, Палестині, Венесуелі, Парагваї та Туркменістані. Препарат також зареєстровано в Росії та Білорусі", – уточнили виробники.

Вакцину "Супутник V" зареєстрували в серпні 2020 року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і пройшла всі перевірки.

Водночас вакцину розкритикували в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. Група російських учених зазначала, що прискорений підхід до реєстрації вакцини суперечить науковим і етичним нормам розроблення ліківРосіяни, які зробили щеплення, скаржилися на різні побічні ефекти – жар, втрату нюху, підвищений тиск.

2 січня нардеп від "Опозиційної платформи – За життя", кум президента РФ Віктор Медведчук заявив, що харківська компанія "Біолік" звернулася до Міністерства охорони здоров'я України із заявою про реєстрацію російської вакцини "Супутник V". У відповідь головний санлікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що Україна використовуватиме тільки ті вакцини проти COVID-19, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень. "Тому всі чутки і політичні заяви про державну реєстрацію в Україні російської вакцини-кандидата не відповідають дійсності", – зазначив він. 5 січня "Біолік" і МОЗ підтвердили, що компанія справді подала відповідну заявку.

Степанов говорив, що Україна не розглядає російської вакцини у своєму плані вакцинації.

29 січня Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє застосовувати в Україні вакцини проти коронавірусу, розроблені країною-агресором (Росією).