Україна вперше взяла участь в антидронових навчаннях НАТО

В антидронових навчаннях бере участь 22 країни, зазначили в НАТО
Фото: EPA

У вересні в щорічних навчаннях НАТО з технічної сумісності систем протидії безпілотним літальним апаратам уперше брали участь українські фахівці. Про це 19 вересня проінформував сайт Альянсу.

Навчання проводять у Нідерландах із 10-го до 20 вересня за участю понад 450 представників 19 країн НАТО й трьох країн-партнерів. Завдання – перевірити здатність комерційно доступних антидронових систем безперебійно працювати разом.

"Україна брала участь уперше разом із представниками приватного сектору й дослідницької спільноти. [...] Перша активна участь України в навчаннях є частиною дорожньої карти інноваційної співпраці НАТО – Україна, схваленої лідерами країн – членів НАТО та України на Вашингтонському саміті", – ідеться в повідомленні.

В Альянсі зазначили, що такі навчання "надають унікальну можливість спільно вирішувати нагальні проблеми, такі як автономність і сумісність безпілотників, а також здобувати уроки з бойового досвіду України щодо протидії малим безпілотникам".

За даними пресслужби НАТО, під час навчань випробували понад 60 систем і технологій протидії безпілотникам, таких як датчики, системи "безпілотник – безпілотник", глушники й кіберперехоплювачі.

"Інтеграція антидронових технологій в об'єднану протиповітряну й протиракетну оборону НАТО (IAMD) важлива для посиленого стримування та оборонної позиції Альянсу", – наголосили в НАТО.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія почала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдавання ударів по ворогові. Для цього використовують безпілотники як власного виробництва, так і ті, які закупили на Заході та які передали західні партнери.

6 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський доручив створити в українських силах оборони окремий рід військ – Сили безпілотних систем, а 26 червня він підписав указ про їх створення.