Україні потрібні польські літаки МіГ-29 – Сибіга

Сибіга заявив, що Україна очікує на важливі рішення під час головування Польщі у ЄС
Фото: EPA

Україна потребує польських МіГ-29, однак для здійснення передання потрібна допомога партнерів у питанні повітряного патрулювання над Польщею. Про це заявив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга під час дискусії в межах ХХ зустрічі Ялтинської Європейської стратегії (YES) у Києві, пише "Інтерфакс-Україна".

Він пояснив, що для того, щоб можна було передати літаки, треба наростити можливості ЄС для патрулювання повітряного простору над Польщею.

Також він наголосив на важливості підтримки України в енергетичній сфері напередодні важкої зими. "Ті рішення, які сьогодні будуть ухвалені, допоможуть нам мінімізувати можливі ризики", – сказав Сибіга.

Також він додав, що Україна очікує на важливі рішення під час головування Польщі у ЄС із 1 січня 2025 року.

"Ми дуже сподіваємося, що наші партнери дотримуватимуться логіки відкриття переговорних кластерів паралельно, а не один за одним. Саме паралельно. Ми дуже розраховуємо на підтримку наших союзників по ЄС", – додав глава МЗС.

Контекст:

Польща вже передала Україні 14 винищувачів МіГ-29, проінформували 11 травня 2023 року у представництві країни в ЄС.

17 травня президент Польщі Анджей Дуда говорив, що його країна готова до подальшого передання МіГ-29 Україні.

Польща може передати Україні ще приблизно 20 винищувачів МіГ-29, які залишаються на озброєнні, повідомив в опублікованому 19 липня інтерв'ю тодішній український посол у Варшаві Василь Зварич.

8 липня 2024 року президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у Варшаві підписали безпекову угоду між країнами. Документ передбачає, зокрема, "розгляд можливостей передання ескадрильї МіГ-29 без шкоди безпеці Польщі та оперативних можливостей повітряних сил Польщі".

13 вересня польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський на пресконференції із Сибігою заявив, що Польща передала Україні вже приблизно 400 танків, частина з яких, можливо, бере участь у Курській операції, і розглядає можливість передання літаків МіГ-29.