Унаслідок нічної атаки дронів на Краснодарський край РФ загорілася нафтобаза "Лукойла" – ЗМІ

Через атаку БПЛА горять резервуари з пальним
Фото: Вениамин Кондратьев / Telegram (архів)

У ніч на 6 липня безпілотники атакували Краснодарський край країни-агресора Росії, зайнялися резервуари з пальним. Про це повідомив оперативний штаб регіону.

Безпілотники били по Єйському, Ленінградському та Павловському районах. Посадовці країни-агресора стверджують, що в Єйську БПЛА вдалося збити.

"Зафіксовано незначні пошкодження вежі стільникового зв'язку внаслідок падіння уламків апаратів. Також атаку безпілотників відбили у станиці Павловській. Після падіння фрагментів БПЛА на нафтобазі сталося загоряння резервуарів для зберігання пального. У станиці Ленінградській унаслідок атаки БПЛА – загоряння резервуара з пальним", – ідеться в повідомленні.

Оперативний штаб заявив, що постраждалих немає.

Telegram-канал ASTRA публікує відео очевидців, які зняли з машини пожежу й кажуть, що горить нафтобаза "Лукойл".

Також, за інформацією ASTRA, після нальоту дронів горіли резервуари з пальним у станиці Ленінградській Краснодарського краю.

У міноборони РФ відзвітували про знищення за ніч семи БПЛА над територією Курської області й одного дрона над територією Бєлгородської області. Про масовану нічну атаку на Краснодарський край у відомстві не повідомили.

Контекст:

Із початку року Україна посилила атаки на нафтогазові об'єкти на території Росії – нафтопереробні заводи, нафтобази та газові термінали. Атаки зафіксували в багатьох регіонах. Відповідальність за частину інцидентів неофіційно взяли СБУ та військова розвідка України. Україна атакує об'єкти на території країни-агресора з використанням вітчизняних безпілотних систем.

Через українські атаки на російські об'єкти нафтоперероблення, як зазначило The Moscow Times, у Росії експорт бензину впав на 37%, дизельного пального – на 23%. Російська влада заявила, що проблем із постачаннями на внутрішній ринок немає, але з 1 березня експорт бензину заборонили на пів року.

У НАТО, за даними Reuters, заявили 4 квітня, що удари дронів могли вивести з ладу понад 15% потужностей російських НПЗ.

В уряді України російські НПЗ назвали абсолютно законними цілями. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна не має іншого вибору, окрім як завдавати ударів по НПЗ у відповідь на повітряні атаки РФ на українські об'єкти енергетики.

24 червня Зеленський повідомив, що дрони Служби безпеки України уразили понад 30 НПЗ, терміналів і нафтобаз у РФ.