Великобританія може скерувати Королівський флот у Чорне море для прориву блокади РФ та супроводу суден з українським зерном – ЗМІ

Великобританія веде перемовини із союзниками щодо скерування військових кораблів до Чорного моря для захисту суден, які перевозять зерно з України, зазначає The Times (фото ілюстративне)
Фото: EPA
Глави МЗС Литви та Великобританії Габріелюс Ландсбергіс і Ліз Трасс 23 травня у Лондоні провели зустріч, під час якої, зокрема, обговорили питання відповіді на воєнну агресію Росії проти України, а також підтримку Києва.

Про це повідомляють на сайті МЗС Литви.

"Міністри обговорили необхідність концентрації зусиль і партнерів, щоб знайти спосіб якнайшвидше розблокувати одеський порт і забезпечити постачання українського зерна до країн, які опинилися на межі голоду", – ідеться у повідомленні.

За даними The Times, Великобританія веде перемовини із союзниками про скерування військових кораблів у Чорне море для прориву російської блокади та захисту вантажних суден, які перевозять зерно з України через протоку Босфор.

Є побоювання, що час для запобігання світовій продовольчій кризі спливає, зазначає видання.

За словами Ландсбергіса, до "коаліції охочих" можуть увійти деякі країни НАТО та держави – імпортери зерна, наприклад, Єгипет. Він наголосив, що ці країни можуть "надати кораблі або літаки, які будуть розміщені в Чорному морі, і забезпечити морський прохід для суден із зерном, що мають покинути одеський порт і дістатися Босфору в Туреччині".

Глава МЗС Литви додав, що, хоча кораблі можуть бути військовими, це не "означатиме ескалації, оскільки вони не беруть участі у війні". Трасс сказала, що Великобританія "працює над терміновим рішенням, щоб вивезти зерно з України" задля уникнення продовольчої кризи у світі, її цитує Daily Express.

Дипломатичне джерело повідомило The Times, що Трасс підтримала скерування військових кораблів Королівського флоту Великобританії для супроводу суден з Одеси, проте це потребуватиме також супроводу суден, які покидають Миколаїв. Видання припускає, що для ухвалення рішення, ймовірно, потрібна згода США.

Водночас інший західний посадовець визнав у коментарі The Times, що РФ має погодити цю операцію, оскільки "спроба зробити це без згоди Росії підвищить ризик інциденту".

Контекст:

Президент США Джо Байден попереджав 24 березня, що світові загрожує брак харчових продуктів через війну Росії проти України.

За даними Міністерства аграрної політики, всі базові потреби України в аграрній продукції закрито на кілька років, Україна наразі шукає можливості вивезти призначену для експорту продукцію за кордон в умовах блокування Росією портів. Світова спільнота зараз шукає шляхів відновити цей експорт.

Директор-виконавець Всесвітньої продовольчої програми Девід Біслі заявив, що війна в Україні може стати причиною зростання світових цін на харчові продукти, що призведе до катастрофічних наслідків для найбідніших верств населення у різних країнах. Він сказав, що від постачання зернових з України дуже залежать Ємен, Сирія, Туніс та Ліван.

Росія намагається вивозити та продавати вкрадені запаси пшениці з тимчасово окупованих територій Харківської, Херсонської і Запорізької областей. 10 травня Головне управління розвідки (ГУР) Міноборони України поінформувало, що значна частина викрадених з України зернових опинилася на суховантажах під російським прапором в акваторії Середземного моря. "Найбільш вірогідна країна призначення вантажу – Сирія. Звідти контрабандою зерно може постачатися до інших країн Близького Сходу", – ідеться у повідомленні.