"Відпустіть політв'язнів". Держсекретар США Помпео відреагував на силове вислання білоруських опозиціонерів

Окремо Помпео (на фото) закликав владу Білорусі відпустити громадянина США Шклярова
Фото: EPA

Державний секретар США Майк Помпео висловив занепокоєння повідомленнями про викрадення і спроби насильницького вигнання лідерів опозиції в Білорусі.

Державний секретар США Майк Помпео закликав владу Білорусі відпустити всіх затриманих політв'язнів. Про це він написав у своєму Twitter.

"Глибоко стурбований повідомленнями про викрадення і спроби насильницького вигнання лідерів опозиції в Білорусі. Ми закликаємо білоруську владу припинити насильство щодо мирних демонстрантів і звільнити всіх несправедливо затриманих", – заявив Помпео.

Окремо він також закликав відпустити громадянина США Віталія Шклярова, якого затримали наприкінці липня 2020 року за нібито консультування Сергія Тихановського, якому влада відмовила в реєстрації як кандидата у президенти.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент країни Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи показували протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів було затримано приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми й поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Уранці 7 вересня в Мінську невідомі затримали й вивезли опозиціонерку Марію Колесникову. Білоруські прикордонники 8 вересня розповіли, що вона разом з іншими членами ради Іваном Кравцовим і Антоном Родненковим уранці проходила прикордонний контроль на білорусько-українському кордоні.

Пізніше Кравцов і Родненков повідомили, що їх затримали в Мінську і провезли через білоруський прикордонний пункт. Коли вони вже перебували на нейтральній території, до них силою посадили Колесникову – вона кричала, що нікуди не поїде, після чого порвала свій паспорт, вилізла через вікно автомобіля і попрямувала назад до білоруського кордону.

Шклярова затримали 29 липня в Білорусі, його обвинуватили в консультуванні адміністраторів груп у соцмережах, об'єднаних назвою "Страна для життя" (таку назву має відеоблог Тихановського), і спробах мобілізувати протестний електорат. Затриманий досі перебуває під вартою.