Водій екскаватора Суецького каналу поскаржився на жарти й меми з ним. Всесвітня увага мотивувала його працювати старанніше

Контейнеровоз простояв на мілині шість днів
Фото: ЕРА

Водій екскаватора Суецького каналу 28-річний Абдулла Абдель-Гавад, який брав участь у визволенні 400-метрового контейнеровоза Ever Given, поскаржився журналістам Business Insider на жарти і інтернет-меми зі своєю участю. Інтерв'ю з ним вийшло 7 квітня. 

Увага всього світу, виявлена до його персони, змусила Абдель-Гавада працювати старанніше.

Водій потрапив у кадр фотографа 25 березня, коли викопував екскаватором ґрунт біля контейнеровоза. Це фото розійшлося на сотні мемів, у яких люди висміювали вибір незрівнянно малих інструментів для вирішення такої глобальної проблеми.

Абдель-Гавад зізнався, що з кабіни екскаватора не помітив фотографа, який зробив його відомим. Однак меми, що поширилися в інтернеті, йому не здалися смішними. Водій подумав, що люди сміються з його роботи. 

За словами водія, він відчував тиск від начальства і боявся проводити роботи біля величезного судна на краю глиняного урвища. Двоє водіїв екскаваторів до нього відмовилися працювати на ділянці. Ківш екскаватора під час роботи міг зачепити судно і змінити його позицію на мілині. Абдель-Гавад боявся падіння контейнерів або завалювання корабля на бік.

Водій під час роботи дозволяв собі поспати лише три години на добу, ідеться в матеріалі. Він хотів, щоб світ у підсумку сказав: "Він зробив це".

За даними The National, Абдель-Гавад заробляє на місяць 3 тис. єгипетських фунтів (приблизно $190). Екскаваторам доводилося копати до 15 метрів у глибину, щоб звільнити дно корабля. Після того, як Ever Given зрушили з місця, Абдель-Гавад повернувся до себе додому в село Данджван на околиці єгипетського міста Ширбіні. Tам його зустріли як героя, зауважило видання.

Контекст:

Судно MV Ever Given компанії Evergreen (цей напис на борту судна нанесено набагато більшим шрифтом, ніж назву контейнеровоза) сіло на мілину в Суецькому каналі 23 березня. 400-метровий контейнеровоз врізався в берег і повністю перекрив рух на одному з найважливіших світових судноплавних маршрутів. Причиною аварії назвали сильний вітер і бурю.

За підрахунками експертної організації у сфері судноплавства Lloyd's List, блокування каналу щодня затримувало рух товарів на загальну суму $9,6 млрд. Отже, кожна година простою – втрата $400 млн для світової торгівлі. Через блокування каналу ціна на нафту почала зростати. Власник судна перепросив за перешкоджання світовій торгівлі.

25 березня судноплавство в каналі зупинили, а навколо контейнеровоза почали поглиблювати дно. Експерти Lloyd's List говорили, що звільнення судна може тривати кілька тижнів. 

29 березня контейнеровоз вдалося зняти з мілини. Того самого дня в каналі поновили рух суден. 3 квітня Суецький канал пройшли всі судна, які застрягли в ньому через аварію Ever Given (їх було понад 400). 

Ever Given – одне з найбільших вантажних суден у світі. Воно може одночасно перевозити приблизно 20 тис. контейнерів. Судно належить японській Shoei Kisen і ходить під панамським прапором. Операційну діяльність судна здійснює тайванська Evergreen Marine Corporation.