ВООЗ збирається до липня перейти від вивчення вакцини "Супутник V" до її оцінювання

У складі вакцини "Супутник V" виявили активний і здатний до розмноження аденовірус
Фото: ЕРА
Всесвітня організація охорони здоров'я розраховує почати оцінювання російської вакцини проти коронавірусу "Супутник V" у липні. Про це повідомила експертка ВООЗ Маріанджела Сімао на брифінгу 3 травня. Стенограму її виступу опублікувала пресслужба організації.

Сімао зазначила, що у ВООЗ вивчають можливість використання вакцини "Супутник V" у надзвичайних ситуаціях.

Розробник вакцини російський центр імені Гамалії досі не надав повного досьє на вакцину, зазначила Сімао.

"ВООЗ разом із Європейським агентством лікарських засобів (EMA) вже провела інспекцію у квітні, щоб переконатися в наявності належної клінічної практики. З 10 травня протягом трьох тижнів інспекції проведуть на чотирьох ділянках виробництва вакцини", – уточнила експертка.

Проведена інспекція дасть змогу в липні розпочати оцінювання вакцини, пояснила Сімао.

Контекст:

Вакцину "Супутник V" було зареєстровано в Росії 11 серпня 2020 року. Президент Росії Володимир Путін стверджував, що вона ефективна, формує стійкий імунітет і витримала всі перевірки.

За даними Російського фонду прямих інвестицій, станом на 27 квітня препарат "Супутник V" схвалили для використання в 64 країнах.

Водночас вакцина зазнала критики в науковій спільноті, оскільки її зареєстрували до проходження третьої фази клінічних випробувань. У Росії заявляли про 95-відсоткову ефективність. У міжнародному журналі The Lancet було опубліковано інформацію про ефективність на рівні 91,6%.

EMA розпочало перевіряти російську вакцину проти коронавірусу 4 березня. 23 березня глава EMA Емер Кук заявляла, що агентство готується до інспектування підприємств у РФ, де виробляють "Супутник V", повідомляло видання Politico.

Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон казав у інтерв'ю, яке вийшло 19 квітня, що ЕМА має вивчити документи, подані на реєстрацію вакцини, найближчими тижнями. Якщо регулятор схвалить вакцину, вона потрапить на ринок ЄС не раніше від кінця 2021 року, вважає Бретон.

Національне агентство із санітарного нагляду Бразилії (Anvisa) заборонило імпорт і використання вакцини "Супутник V". У її складі виявили здатний до розмноження аденовірус.