Протягом пів року війни Росія продала енергоресурсів на $158 млрд – Галущенко

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Захід почав відмовлятися від російських нафти й газу і шукати їм альтернативу
Фото: depositphotos.com

Протягом пів року повномасштабної війни, із 24 лютого до 24 серпня 2022 року, доходи від експорту Росією енергоресурсів сягнули $158 млрд. Про це повідомив у Facebook міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Перемога на енергетичному фронті – це одна з найбільш важливих складових перемоги у війні. Адже саме з продажу енергоносіїв (і в тому числі до Європи), Росія отримує кошти для ракет, танків і важкої артилерії, якою вона нищить українські міста й убиває наших громадян. За пів року війни, із 24 лютого до 24 серпня 2022 року, доходи від експорту Росією енергоресурсів становили $158 млрд. Для порівняння: військовий бюджет Росії на 2021 рік склав приблизно $66 млрд", – зазначив він.

Міністр додав, що про це необхідно говорити публічно зі світовими політичними лідерами й  суспільством, адже наслідки воєнної агресії Росії проти України, імовірна ядерна катастрофа, спровокована Росією, можуть торкнутися кожного.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке почалося 24 лютого, Захід ввів проти РФ кілька пакетів санкцій, а також став відмовлятися від російських нафти й газу і шукати їм альтернативу. Зокрема, ембарго на імпорт російських нафти і газу вже ввели США, Канада й Австралія, Великобританія до кінця 2022 року має намір повністю відмовитися від постачання російських енергоносіїв.

Також у сьомий санкційний пакет ЄС – останній на цей момент – входить поетапна відмова від російської нафти.

Проте радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 23 травня заявив, що Європа й далі спрямовує у Москву €1 млрд на день, купуючи нафту й газ.

У червні старший радник з енергетичних питань Держдепу США Амос Хохштайн заявив, що Росія заробляє на експорті енергоресурсів більше, ніж до початку повномасштабної війни проти України.