"Погрози, стеження, прослуховування". Мати Протасевича розповіла про тиск влади Білорусі через діяльність сина

Протасевича затримали 23 травня
Скріншот: вДудь / YouTube
Батьки білоруського журналіста і засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича отримували погрози через діяльність сина. Про це його мати Наталія Протасевич розповіла 24 травня в інтерв'ю "Медузе".

За словами жінки, "були погрози, стеження, прослуховування". Її друзям почали телефонувати і запитувати про місцеперебування її та чоловіка. Пізніше невідомі дзвонили друзям і говорили, що вже знають місцеперебування Наталії, і просили поговорити з нею, щоб вона вплинула на сина.

Також жінка розповіла, що з її чоловіком зустрічався співробітник КДБ, який пропонував йому вплинути на сина і "мало не вивіз його з Польщі на територію Чехії, а вже звідти в Білорусь".

Після цього подружжя вирішило, що їм небезпечно перебувати в Білорусі, і поїхало в Польщу. Восени 2020 року вони хотіли повернутися, але син їх відрадив – сказав, що на митниці їх зустріне автозак.

Контекст:

23 травня винищувач білоруських ВПС за дорученням Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, підняли "для супроводу" літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення стало повідомлення про мінування судна (згодом вибухових речовин на борту не виявили).

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали Протасевича та його дівчину (у Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі).

Як розповіли пасажири, Протасевич запанікував, коли дізнався про приземлення літака в Мінську. Коли його почали обшукувати і пасажири запитали у нього, що відбувається, той відповів: "Тут на мене чекає смертна кара". Видання TUT.BY уточнило, що журналіста в Білорусі обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу, найсуворіше покарання за інкримінованими статтями – 15 років позбавлення волі (організація масових заворушень).

Переслідування Протасевича пов'язано з Telegram-каналом NEXTA, головним редактором якого він був. Паблік здобув широку популярність улітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента Білорусі.

Протасевич ввечері 24 травня записав відео, у якому сказав, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську".

Країни ЄС, США, КанадаУкраїна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих. Низка країн заборонила національним авіакомпаніям літати над Білоруссю, це рекомендувала і Єврорада. Окрім того, 25 травня керівництво Євросоюзу обговорить питання про введення додаткових санкцій проти Мінська.