Захід має завадити Путіну відродити Радянський Союз – сенатор США

Путін (на фото) має усвідомлювати, що в разі нового військового вторгнення в Україну російський газогін "Північний потік  2" перестане працювати, вважає Ромні
Фото: kremlin.ru
Західні країни мають завадити президенту Росії Володимирові Путіну послабити НАТО і відродити Радянський Союз у тій чи іншій формі. Про це 16 січня заявив американський сенатор Мітт Ромні в ефірі телеканала NBC.

Політик переконаний, що Путін хоче "відновити те, що він мав раніше", саме тому Заходу потрібен потужний оборонний союз.

"Наразі Росія – це бензоколонка, яка прикидається державою, а Путін намагається відродити старий СРСР. Цього не можна допустити. США мають співпрацювати зі своїми союзниками для зміцнення НАТО. Нам потрібен сильний Альянс як для захисту від РФ, так і проти Китаю", – сказав сенатор.

Ромні також заявив про необхідність блокування російського газогону "Північний потік – 2", якщо РФ продовжить свою агресивну політику проти України.

"Ми маємо донести до нього [Путіна], що "Північний потік – 2" не функціонуватиме. Він не матиме такого багатства, якщо він спробує повалити уряд в Україні", – сказав сенатор.

Контекст:

Ромні – сенатор від штату Юта, 2012 року був кандидатом у президенти США від Республіканської партії. Раніше Ромні вже називав Росію "бензоколонкою". "Росія – це, якщо хочете, бензоколонка, яка лише прикидається країною, як казав [нині покійний сенатор] Джон Маккейн. У них зараз великі труднощі, вони переживають період занепаду та кидаються на оточення", – сказав політик в ефірі CNN у грудні 2020 року.

12 січня 2022 року на сайті Сенату США опублікували Defending Ukraine Sovereignty Act of 2022 – проєкт закону про санкції, які пропонують накласти на РФ у разі, якщо уряд Росії або його союзники ухвалять рішення про "ескалаційні військові операції або іншу дестабілізаційну агресію проти України".

Документ пропонує ввести санкції, зокрема проти Путіна, прем'єр-міністра РФ Михайла Мішустіна, глави міністерства закордонних справ РФ Сергія Лаврова та начальника Генштабу збройних сил РФ Валерія Герасимова. Ідеться про блокування та заборону всіх операцій з активами на території США для осіб, які потраплять до списку санкцій, заборону на в'їзд до США. Окрім того, у законопроєкті передбачено санкції проти газогону "Північний потік – 2" та пропонують збільшити військову допомогу США Україні.

Колишній посол України в США Валерій Чалий вважає, що Заходу не треба чекати, поки Росія нападе на Україну, і вже зараз запровадити проти РФ жорсткіші санкції.

Водночас у Кремлі заявили, що розцінюватимуть нові санкції США проти Росії як розрив відносин між країнами