Зеленський: Зараз усі чекають на листопад. І Путін теж чекає на листопад, але вбиває й руйнує, щоб підготуватися

Зеленський: Не треба чекати місяцями! Америка може бути великою щодня
Фото: president.gov.ua

Зараз увесь світ завмер, очікуючи на президентські вибори у США, які відбудуться в листопаді, зазначив президент України Володимир Зеленський і закликав діяти проти нелегітимного керівника країни-агресора РФ Володимира Путіна вже зараз. Виступ Зеленського 9 липня в Інституті Рональда Рейгана опублікував Офіс президента. 

"Будьмо відвертими й щирими: зараз усі чекають на листопад. Американці чекають на листопад. І Європа, Близький Схід, Індо-Тихоокеанський регіон – увесь світ чекає на листопад. І, правду кажучи, Путін теж чекає на листопад, але вбиває й руйнує, щоб підготуватися – бути готовим до всього, що може принести листопад", – сказав Зеленський.

За його оцінкою, навіть ювілейний саміт НАТО "насправді не виглядає сильно в медіа в порівнянні з тим, що очікується від листопада", й історичне розширення НАТО одразу на дві нові країни "перебуває в тіні іншої історії".

"Час вийти з тіні, зробити так, щоб сильні рішення працювали, діяти, а не чекати на листопад чи будь-який інший місяць", – підкреслив президент.

Він нагадав, що 24 лютого 2022 року українці, мільйони людей у світі, президент і Конгрес США – "усі діяли як єдине ціле, не чекали ані дня, ані хвилини". Тоді, за словами Зеленського, "усі побачили, що Путін може програти, а демократія може перемогти".

"А що ж сталося зараз? Коли це все відійшло в тінь? Коли почали думати, що краще відкладати, ніж діяти? Що часткові рішення кращі за перемогу? І коли почало здаватися, що захищати свободу нібито небезпечно? І що поставити Путіна на місце за шантаж усього світу нібито невигідно? Коли й чому це сталося?" – запитав президент.

Він наголосив, що зараз усім потрібно лідерство, "яке не чекає на будь-які листопади, а діє".

"Скільки ще може протриматися Путін? Відповідь на це питання перебуває тут, у Вашингтоні: ваше лідерство, ваші дії, ваш вибір – вибір діяти зараз. І навіть у ці дні, на саміті НАТО, який має стати сильною подією, потрібні сильні рішення, і ми чекаємо на них, і ми розраховуємо на них... Путін усе ще думає, що війна може принести плоди, він усе ще думає, що приниження Америки може принести плоди. Протягом усього свого правління він намагався принизити Америку й зламати життя вільних народів. Його особиста історія повинна нарешті закінчитися, щоб історія миру стала довговічною", – закликав Зеленський.

На його думку, разом з Америкою "світ здатен робити правильні речі" – для цього треба діяти разом, сильно й рішуче.

"Бо Америка, як відомо, занадто велика для дрібних справ. Не треба чекати місяцями! Америка може бути великою щодня", – підсумував Зеленський.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США заплановано на 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті президентські вибори в історії країни, на яких мають обрати 47-го президента США.

Основними кандидатами на виборах вважають колишнього президента Дональда Трампа і чинного главу держави Джо Байдена. Обидва здобули необхідну кількість голосів делегатів для висування, але ні Трамп, ні Байден офіційно не стануть кандидатами від партій доти, доки національні з'їзди не проголосують цього літа.