Зв'язок із марсіанським вертольотом Ingenuity відновлено – NASA

На Марс Ingenuity доправили у квітні 2021 року
Фото: ЕРА

Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) оголосило 21 січня в соцмережі Х, що вдалося знову під'єднатися до вертольота Ingenuity, який зараз на Марсі, зв'язок із котрим зник 18 січня.

"Гарні новини сьогодні: ми відновили зв'язок із марсіанським вертольотом після того, як доручили марсоходу NASA Perseverance виконувати тривалі сеанси прослуховування сигналу Ingenuity", – ідеться в повідомленні.

У NASA зазначили, що його команда вивчає нові дані, щоб краще зрозуміти причини несподіваного збою під час останнього польоту вертольота.

Зв'язок з Ingenuity зник під час 72-го польоту на Марсі, протягом якого мали перевірити системи вертольота після "незапланованого раннього приземлення під час попереднього польоту". Контакт зник ще до того, як вертоліт сів, зазначали в NASA.

Контекст:

4 квітня 2021 року вертоліт опустили на поверхню Марса з марсохода Perseverance. Спочатку вертоліт мав здійснити перший політ на Марсі 11 квітня, але його двічі переносили. Перший політ, який став успішним, Ingenuity здійснив 19 квітня.

Вертоліт кілька разів оновлював усілякі рекорди для польотів на Марсі, зокрема за швидкістю пересування на планеті.

Літати на Марсі складніше через те, що там більш розріджена атмосфера, ніж на Землі. Літати за допомогою пропелера легше на Землі.