"Це лише початок війни". Ассанж виступив із промовою з балкона посольства Еквадору в Лондоні. Фоторепортаж

Ассанж із 2012 року вимушено живе в посольстві Еквадору в Лондоні
Фото: EPA

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж увечері 19 травня виступив із промовою з балкона посольства Еквадору в Лондоні, де переховується протягом останніх років, повідомляє "Русская служба BBC". Ассанж назвав перемогою сьогоднішнє рішення прокуратури Швеції про зняття з нього обвинувачення у зґвалтуванні. "Це лише початок війни", – сказав Ассанж, маючи на увазі, що він, як і раніше, не може вийти з посольства і не бути заарештованим. Поліція Великої Британії вже попередила, що Ассанжа буде заарештовано, якщо він покине дипмісію, оскільки ордер на його арешт не скасовано. "Це не те, що я можу пробачити. Це не те, що я можу забути", – сказав Ассанж із балкону, нагадавши, що провів у посольстві Еквадору сім років без висунення обвинувачення, у той час як його діти вже виросли. Він підкреслив, що проект WikiLeaks продовжить публікувати секретні матеріали і не буде зважати на "погрози" на його адресу і на адресу його працівників. Зробивши заяву, Ассанж не став відповідати на запитання і пішов.

Ассанж із 2012 року живе на території посольства Еквадору в Лондоні. Прокуратура Швеції домагалася його екстрадиції за підозрою у зґвалтуванні двох жінок у 2010 році. Ассанж свою провину заперечував і побоювався, що після видачі шведській владі Стокгольм екстрадуєї його до США.

6 лютого Ассанж закликав слідувати рішенням Організації Об'єднаних Націй, яка рік тому визнала обмеження його свободи через загрозу арешту незаконним.