Як Україні не збанкрутувати через коронавірус і де взяти гроші. Думки експертів

Карантин введено в Україні із 12 березня попередньо на три тижні – до 3 квітня, після чого Кабінет Міністрів має розглянути питання його продовження
Фото: Darek Delmanowicz / ЕРА

У разі, якщо карантин через епідемію коронавірусу продовжать до літа або навіть до осені 2020 року, як це позначиться на економіці України й кишені пересічних українських громадян? Що необхідно зробити, до яких міжнародних фінансових інституцій звертатися для підтримки національної економіки? І як українським сім'ям із мінімальними фінансовими втратами пережити кризу, спричинену обмежувальними заходами через коронавірус? Видання "ГОРДОН" розпитало про це експертів з економіки та фінансів.

Усі сили треба кинути на нерозповсюдження коронавірусу та підтримання економіки

Олег УСТЕНКО, радник президента України, економіст, член наглядової ради Міжнародного фонду Блейзера. Фото: UCABevent - мероприятия для агробизнеса / Facebook

1. Як обмежувальні заходи вдарять по економіці України? Поки можна говорити лише про глобальні контури, чіткі розрахунки дати не вийде, оскільки все залежить від стану не лише української, але і світової економіки. Найімовірніший сценарій найближчого часу – світова економіка увійде в період рецесії, до того ж глибокої. У цьому випадку українська економіка буде не тільки під внутрішнім ударом (карантин), але й під зовнішнім, оскільки ми дуже залежимо від експорту. Половина нашого ВВП формується завдяки експорту, тому будь-які негативні зрушення на зовнішньому ринку будуть дуже сильно на нас впливати.

Заради справедливості треба сказати, що ми й до цього переживали багато складних часів. Із моменту здобуття незалежності ми здебільшого перебували в економічно складному стані. Для прикладу, за своїм обсягом нинішня економіка України становить приблизно 80% від рівня економіки 1991 року. Тобто ми перманентно перебуваємо у складній ситуації.

2. Що робити? Оживити економіку. Як це робити в умовах карантину, з повністю закритими кордонами й несприятливими зовнішніми факторами? Наприклад, робити зрушення у плані спрощення системи карантину, робити послаблення, які пожвавлять нашу економіку.

Довідка "ГОРДОН". На другому місці у світі після Китаю, звідки почалося поширення коронавірусу, зараз Італія із 63 927 хворими, 6077 померлими і 7432 вилікуваними (станом на 24 березня 2020 року). Італійський уряд уже затвердив програму, згідно з якою буде виділено €25 млрд, щоб покрити збитки від коронавірусу, урятувати економіку й підтримати громадян. Наприклад, виплати за позиками та іпотечними кредитами бізнесу та населення буде припинено, їх покриють держгарантії для банків. Працевлаштованим батькам із дітьми віком до 12 років запропонують компенсацію послуг няні в розмірі €600. Громадяни з річним доходом не більше ніж €40 тис., які і далі працюють в умовах карантину, отримають додатково €100. Загалом на підтримку сімей і підприємців передбачено €10 млрд.

В України є певний запас міцності, щоб утриматися на плаву протягом імовірних кількох місяців карантину. Але це означає, що всі сили треба кинути на нерозповсюдження коронавірусу та підтримання економіки. Зараз країну закрили на карантин, вона в ізоляції. Постає питання: чи можливо перемогти коронавірус усередині країни, пройти пік захворюваності й одночасно послаблювати обмежувальні заходи, щоб запустити економіку?

Це складно зробити, оскільки запас міцності України дійсно невеликий, хоч він і є. Ми не США, які увімкнули друкарський верстат і не бояться роздути інфляцію. Ми поки не Євросоюз, у якого є великі жирові прошарки для підтримки економіки. Тому, в моєму розумінні, нам варто намагатися навіть в умовах жорстких обмежувальних заходів робити послаблення в питаннях економіки й тоді вона протягом трьох місяців запрацює.

3. Що б я порадив українцям? Для будь-яких сімей зараз настав режим найсуворішої економії. Наскільки можливо – треба економити. Зараз як і в державі, так і в окремо взятій сім'ї всі ресурси мають перерозподіляти під одне завдання – вижити.

Я розумію, що запас міцності в багатьох українських сімей такий малий, що навіть кілька місяців карантину здаються непідйомним терміном. Тут, на мою думку, дуже багато залежатиме від соціальних зв'язків, які є в нашій країні. Сімейних зв'язків, коли всі члени сім'ї допомагають одне одному як можуть.

Паралельно із цим має бути організовано широкомасштабний рух соціальної підтримки тих верств населення, які просто не в змозі виживати. Це вже роблять, я говорю про підвищення пенсійних виплат із боку держави.

Довідка "ГОРДОН". На третьому місці за кількістю заражених зараз США (46 450 людей заразилося, 593 померло). Адміністрація президента Дональда Трампа запропонувала виділити $500 млрд для прямих виплат за два етапи фізичним особам – платникам податків. Міністерство фінансів США також розглядає пропозицію про додаткове кредитування малого бізнесу на загальну суму $300 млрд, а також підтримки авіаційної галузі на $50 млрд. Передбачено пряму одноразову фінансову допомогу рядовим американцям у розмірі $3 тис. Загальний пакет заходів США, за попередніми даними, для боротьби з коронавірусом і на підтримку економіки має становити $1,5 трлн.

Реальні доходи громадян упадуть приблизно на 15% за рік. Безробіття зросте до 25%
Олександр САВЧЕНКО, економіст, професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу, заступник голови НБУ в 1991–1992 і 2005–2009 рр. Фото: Олександр Савченко / Facebook

1. Як карантин позначиться на економіці України й кишені громадян? Якщо обмежувальні заходи продовжать до травня, навіть без запровадження надзвичайного стану, то мій прогноз: ВВП України впаде на 15% у річному вимірі. Чому? Відповідь проста: обмежувальні заходи вже зачепили чверть валового внутрішнього продукту країни – торгівлю, транспорт, перевезення, туристичний, готельний і ресторанний бізнес. А що таке для країни падіння ВВП на 15%? У доларах наш внутрішній валовий продукт становить $150 млрд, отже, падіння на 15% – це $22,5 млрд втрат.

Незабаром обмежувальні заходи зачеплять і інші сфери. Наприклад, ніхто не буде купувати квартири, на 50–60% упаде будівельна сфера, а за нею виробництво будматеріалів тощо. Реальні доходи громадян у середньому впадуть приблизно на 15% за рік. Безробіття, за моїми розрахунками, зросте до 25%. Уже зараз більш ніж мільйон людей по всій Україні залишилися без роботи і засобів до існування. Тільки в Києві я нарахував приблизно 300 тис. людей, які позбулися роботи. Це продавці, офіціанти, кухарі, прибиральники, охоронці тощо. Навіть кур'єрів набагато менше стало.

Втрати, до речі, будуть неоднаковими, тому що державний сектор і ті, хто в ньому працює, практично нічого не втратять. Чиновники як отримували, так і будуть отримувати. Основний удар припаде на приватний сектор і пенсіонерів. Малий бізнес і так уже повністю зруйнований, а у пенсіонерів через інфляцію і падіння курсу гривні купівельна спроможність пенсії різко знизиться.

Довідка "ГОРДОН". Зараз Іспанія посідає четверте місце за кількістю підтверджених випадків зараження коронавірусом (35 212 заразилися, 2318 померли, 3355 вилікували). Прем'єр-міністр країни Педро Санчес (у його дружини також діагностували коронавірус) заявив про виділення €200 млрд для захисту робочих місць і зниження впливу епідемії на економіку.

Німеччина (п'яте місце, 30 081 заразилися, 130 померли, 453 вилікували). Міністр фінансів ФРН Олаф Шольц заявив про комплексний пакет заходів із підтримки економіки. Зокрема, він передбачає додаткові бюджетні асигнування на підтримку самозайнятих громадян, а також малих і мікропідприємств. На це можуть спрямувати до €50 млрд. Крім цього, німецька влада готує пакет заходів соціальної підтримки населення, зокрема спростити доступ до допомоги з безробіття, а також заборонити орендодавцям розривати договори із квартиронаймачами через заборгованість у період пандемії. Держава також полегшить для компаній доступ до кредитів державного банку розвитку і відтермінує податкові платежі для компаній, які мають труднощі.

Франція (сьоме місце, 20 149 хворих, 862 померли, 2207 вилікували) виділила €45 млрд для компенсації найманим працівникам, чиї підприємства закрилися, а також для компенсації самих компаній, постраждалих унаслідок пандемії коронавірусу. Крім того, юридичним особам надають право на відтермінування податкових та соціальних платежів. Також французька влада має намір надати державні гарантії за кредитами малим і середнім підприємствам на суму €300 млрд.

2. Як протримати економіку на життєво необхідних показниках? Є кредитна програма МВФ на $6,5 млрд, але там від нас вимагають ухвалити рішення щодо "ПриватБанку" й ринку землі. Зараз ще додасться вимога збалансованості бюджету, оскільки він уже повністю "полетів". Мій прогноз: у травні доходи бюджету не буде виконано приблизно на 20%. Думаю, в Україну має приїхати ще одна місія Міжнародного валютного фонду для балансування бюджету.

До речі, МВФ зарезервував приблизно $50 млрд для боротьби з наслідками спалаху коронавірусної інфекції у світі. Для допомоги країнам із низьким рівнем доходів Фонд зарезервував $10 млрд. Аналогічна програма була у 2008–2009 роках через світову фінансову кризу. Я в той час був відповідальним за цю програму з боку України. Ми отримали приблизно $2 млрд, але не кредиту, а саме грантів, тобто допомоги. Скільки зараз зможе отримати український уряд і НБУ – не знаю. За моїми оцінками, МВФ може надати нам допомогу в розмірі $1–2 млрд. Чи допоможе це відчутно? Навряд чи, але й за те, як то кажуть, спасибі.

Що я думаю про ймовірне введення надзвичайного стану? Це буде катастрофічне рішення влади і колосальний удар по рейтингу президента Зеленського. Якщо він розумна людина – а я думаю, що розумна, – має це розуміти. Навіть більше, він має негайно замінити своїх радників, інакше 15% падіння ВВП швидко перетворяться на мінус 25%. Адже що означає заборона працювати тим же ринкам і базарам по країні? Це ж тисячі людей позбуваються засобів до існування. Вони товару набрали, який пропадає. Уже зараз їм важко, а з імовірним запровадженням НС ситуація погіршиться в багато разів.

3. Моя порада пересічним українцям – різко скоротити витрати на час карантину. Думаю, він триватиме до травня, не довше. Якщо у вас є якась кількість коштів, частину з них варто перевести у валюту. Я не чекаю обвалу курсу гривні, бо коли багато людей у країні (а майже в усіх заощадження саме у валюті) залишається без роботи, вони починають потихеньку здавати долари, щоб виживати. Тобто дефіциту валюти не буде.

Що ще порадити? Напевно, постаратися не воювати з вашим роботодавцем, вони і так будуть першими жертвами в цій кризі. Треба йти на компроміси, може, погоджуватися на мінімальну заробітну плату, якщо є засоби до існування, або погоджуватися на місяць-два відпустки власним коштом. Завдання – вижити, а потім почнеться відродження. Але, на жаль, повільне, оскільки у країні і так уже багато що зруйновано.

Доведеться економити кошти й ресурси. Краще зараз, щоб потім опинитися у менш тяжкому фінансовому становищі
Андрій НОВАК, голова Комітету економістів України. Фото: Андрій Новак / Facebook

1. Як ситуація вдарить по економіці й кишені громадян? Я переконаний, що карантин довгим не буде, думаю, після 3 квітня його продовжать ще на кілька тижнів максимум. У будь-якому разі економічний спад буде і в українській економіці, і в економіці всіх країн, які постраждали від коронавірусу. Питання лише в темпі падіння.

Як карантин позначиться на фінансовому стані України? Тут усе залежатиме від масштабів і спрямованості допомоги, яку надаватиме й українським підприємствам, і українським громадянам наш уряд. Практично всі країни світу вже ухвалили програми екстрених заходів із підтримки своїх економік, підприємств, громадян.

На сьогодні найконкретнішу й наймасштабнішу програму, я вважаю, введено в Туреччині. Президент Ердоган уже озвучив майже 20 пунктів цієї програми. Мені вони здаються по-справжньому дієвими.

Довідка "ГОРДОН". 23-тє місце за кількістю заражених станом на 24 березня посідає Туреччина (1529 заражених, 37 померлих). Президент Реджеп Ердоган оголосив, що для пожвавлення економіки й полегшення фінансового тягаря для підприємств і окремих осіб, постраждалих від коронавірусу, буде виділено $15,5 млрд. До плану підтримки бізнесу входять тримісячне відтермінування платежів за кредитами, на шість місяців відтерміновано соціальні внески для роздрібу, металургійної промисловості, торгових центрів, автомобілебудування, індустрії розваг і готельного бізнесу, виробництва харчових продуктів і напоїв, текстилю, а також для організації заходів. Турецький уряд також збільшить мінімальну пенсію до $231 і спрямує додаткові $308 млн на потреби домогосподарств. Для пенсіонерів передбачено програму медобслуговування вдома.

Що стосується України, у нас ухвалено закон щодо підтримки бізнесу в умовах коронавірусу. Підтримка поки звелася до того, що ФОП на два місяці скасували сплату ЄСВ, скасували штрафи та перевірки, відтермінували на три місяці обов'язкове використання касових апаратів, скасували на цей період сплату податку на землю й нерухомість. Останні два пункти я вважаю помилкою, оскільки податки на землю й нерухомість ідуть у місцеві бюджети. Тепер вони будуть фінансово знекровлені, хоча саме коштом місцевих бюджетів розв'язують дуже багато проблем, зокрема пов'язаних із поширенням вірусу та карантинних заходів. Я кажу про місцеві поліклініки, лікарні, пожежні служби тощо. Тому знекровлювати зараз місцеві бюджети скасуванням сплати цих податків – помилка, яку треба виправляти.

Поки що ми не бачимо конкретних інструментів у банківській системі: ні пільгових кредитних програм, ні зниження кредитної ставки – нічого конкретного й масштабного Нацбанк поки не запропонував. Крім того, практично всі країни, крім податкових і банківських пільг, формують певний фонд із підтримки національних економік. Кошти в такі фонди виділяє влада. В Україні поки такого стабілізаційного фонду не створено. І це досить погано, до того ж майже всі країни вже озвучили власні ініціативи щодо фондів підтримки.

Читайте також: Від штрафу до восьми років в'язниці. Покарання та пільги для українців під час карантину. Головне

2. Щодо МВФ. У нас зараз триває процес переговорів із МВФ щодо підписання програми, орієнтованої на три-чотири роки і з анонсованою сумою $5,5 млрд. Очевидно, що в умовах поширення коронавірусу міжнародні фінансові інституції виділятимуть кошти для підтримки країн, чия економіка постраждала від наслідків пандемії. Безумовно, Україна може розраховувати на отримання частини цієї фінансової допомоги від МВФ, і, можливо, від Світового банку або фондів Євросоюзу.

До речі, ООН та ВООЗ уже анонсували, що виділять майже $60 млн допомоги Україні для боротьби з коронавірусом. Очевидно, ідеться про закупівлю медичного обладнання, захисних засобів тощо. Це свідчить про те, що міжнародні інституції вже спрацьовують, отже, Україна на тих же переговорах із МВФ цілком може попросити виділити більшу суму, ніж $5,5 млрд. Думаю, так і буде: або суму збільшать, або буде окрема програма підтримки української економіки в умовах кризи, спричиненої пандемією коронавірусу. Інше питання – якою буде ця сума, поки жодної інформації немає.

3. Що робити пересічним українцям? Насамперед дотримуватися рекомендацій медиків, максимально, наскільки можливо, самоізолюватися, виходити з дому тільки в разі крайньої потреби.

Безумовно, доведеться економити сімейні кошти й ресурси. По-перше, невідомо, на скільки затягнеться період карантину і коли ми повернемося до звичайного життя. По-друге, поки незрозуміла ситуація, зокрема, з курсом гривні, що, зі свого боку, може змінити ситуацію із цінами на товари й послуги. Тому краще зараз заощадити, щоб потім опинитися у менш тяжкому фінансовому становищі. Самоізоляція вдома дає можливість максимально економити.